Leegstand in de Nieuwe Kom in Nieuw-Vennep. Komen hier ooit nog winkels in?
Leegstand in de Nieuwe Kom in Nieuw-Vennep. Komen hier ooit nog winkels in? Ton Dijkstra

Winkelleegstand Kruisweg, Nieuwe Kom en Lorentzpleinblijft nijpend probleem

18 december 2019 om 08:48 Winkels

HAARLEMMERMEER De leegstand van winkels in meerdere kernen van Haarlemmermeer blijft een nijpend probleem. Dat zei wethouder Marja Ruigrok van Economie en Innovatie donderdag in de gemeenteraad tijdens een debat over het beleid voor commerciële voorzieningen.

Meerdere raadsfracties maakten zich zorgen over lege winkelpanden. Dat geldt met name voor de Kruisweg in Hoofddorp, de Nieuwe Kom in Nieuw-Vennep en het Lorentzplein in Badhoevedorp. De trend lijkt niet te keren.

Toch zei wethouder Ruigrok eerder tijdens een gesprek met de pers dat zij er alle vertrouwen in heeft dat nieuwe ondernemers de opengevallen plekken weer zullen opvullen. De wethouder zei donderdag tijdens het debat dat de gemeente afhankelijk is van ondernemers en zelf niet de open gaten kan opvullen.

De gemeente kan middenstanders faciliteren en verleiden om zich in een winkelcentrum te vestigen.

Volgens Ruigrok kan de gemeente middenstanders wel faciliteren en verleiden om zich in een winkelcentrum te vestigen. Ook is het mogelijk om een winkelpand na drie jaar leegstand een nieuwe bestemming te geven.

Dat was precies het voorstel van fractievoorzitter Kasper Sulmann van Gezond Haarlemmermeer. Hij vroeg zich waarom chronisch leegstaande winkelpanden niet kunnen worden omgebouwd tot wooneenheden. Want aan woningen heeft de gemeente nog steeds veel behoefte, zo stelde Sulmann.

Voorafgaand aan de politieke discussie drong ondernemer Jan-Leo Oostman namens de winkeliers in Hoofddorp-centrum aan op actie van de gemeente. Sinds het vorige beleid voor commerciële voorzieningen is aangenomen, is er volgens hem niks gebeurd. Hij drong aan op goede looproutes, meer groen en extra openbare toiletten in het centrum.

Dat leidde tot het zoveelste debatje in de raad over toiletten in het winkelcentrum van hartje Hoofddorp. Er waren eerder pogingen om dat aantal flink te verhogen, maar dat is uiteindelijk nooit gebeurd. Met name D66-raadslid Gerdien Knikker betreurde dat.

VVD-fractievoorzitter Beryl van Straten vond het aantal van vijf openbare toiletten eigenlijk wel genoeg. Twee daarvan (raadhuis en bibliotheek) zijn in beheer bij de gemeente. Raadslid Knikker zei in een reactie dat in de Vier Meren helemaal geen toilet te vinden is. Volgens Van Straten is dat wel het geval. PvdA-raadslid Rashana Hussain zei dat er in winkelcentrum Getsewoud helemaal geen openbaar toilet te vinden is.

Fractievoorzitter Johan Rip van de HAP vond het maar onzinnige discussie. Hij vond dat de raad het veel beter kon hebben over de nog steeds ontelbare regeltjes en loketten waar goedwillende ondernemers mee te maken krijgen.

Frits Verhagen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie