Rooms-katholieken en christelijken onder één dak

17 april 2008 om 00:00 Nieuws

Beiden hebben de nodige ervaring in en met het onderwijs. Zijn jarenlang directeur geweest van een basisschool. Zijn nu allebei werkzaam bij een schoolbestuur. Hebben dus veel overeenkomsten. Maar ook één verschil: Loek van der Kroon ‘zit’ bij de Stichting Katholiek Onderwijs Hoofddorp en Eef Niezing bij de Vereniging voor Christelijk Onderwijs Quercus. Een, niet onbelangrijk, verschil. Vinden zij ook. “Maar wie verder kijkt, ziet dat er meer overeenkomsten zijn dan verschillen”, aldus Loek van der Kroon. En juist dat uitgangspunt heeft de afgelopen maanden geleid tot een voor Haarlemmermeer uniek ‘product’: de eerste interconfessionele school voor basisonderwijs vanuit twee stichtingen. Sinds mei vorig jaar wordt daar al over gesproken. Met als resultaat dat begin dit jaar de officiële handtekeningen onder de samenwerkingsovereenkomst zijn gezet. Een gedenkwaardig moment op een symbolische locatie: de Stal op de Kaag.

Unieke school moet in 2010 van start kunnen gaan HOOFDDORP - Een naam is er nog niet. Net zo min een exacte locatie. Maar er is wel een startjaar: 2010. Dan starten de Stichting Katholiek Onderwijs Hoofddorp en de Vereniging voor Christelijk Onderwijs Quercus hun eerste - en wellicht niet de laatste - interconfessionele school in Haarlemmermeer. “Omdat samenwerken zoveel meer oplevert”, aldus Loek van der Kroon en Eef Niezing.

Beiden kijken er met plezier op terug, wetende dat ze er nog niet zijn. Er moet immers nog veel gebeuren eer de school ook echt opengaat. Financiën, het profiel van de directeur, het gebouw zelf, de inrichting, het personeel - er liggen nog genoeg zaken om mee (verder) aan de slag te gaan. “Er zal nog menig gesprek volgen, ook met de gemeente, eer die eerste paal de grond in gaat. Maar dat die gaat, dat staat vast.”

Cijfers

Daarvoor voeren beiden twee belangrijke redenen aan: die van het getal en die van de inhoud. Al jaren is bekend dat de wijk Toolenburg uitgebreid wordt met Toolenburg Zuid. In deze subwijk is ruimte voor zo’n 1.300 woningen. Op zich een mooi aantal, maar een te smalle basis voor het oprichten van één basisschool voor openbaar onderwijs, één basisschool voor christelijk onderwijs en één basisschool voor rooms katholiek onderwijs. Waarom dan niet één gebouw voor én de rooms katholieke stichting én voor de christelijke vereniging, dachten beiden. Samen gingen ze aan de slag met die twee zielen - één gedachte, daarbij gesteund door positieve reacties uit zowel de stichting als de vereniging. Met het al eerder genoemde resultaat.

“De bedoeling is dat het gebouw, of dat al in permanente vorm is of als tijdelijke voorziening, er staat zodra de eerste woningen worden gebouwd. De kinderen moeten meteen in de nieuwe school terecht kunnen”, aldus Loek van der Kroon. Eef Niezing: “Voor alle duidelijkheid - de schoolbesturen blijven zelfstandig. Alleen voor deze school komt er een nieuwe Vereniging voor Interconfessioneel Primair Onderwijs Haarlemmermeer. Die wordt dus verantwoordelijk voor deze school in Toolenburg Zuid en wie weet nog meer.” Hij raakt daarmee de inhoudelijke kant van de zaak. “Gaandeweg werd ons steeds duidelijker dat er meer overeenkomsten dan verschillen zijn. Vooral toen we aan de slag gingen met de gezamenlijke statuten en een identiteitsparagraaf, werd duidelijk dat we als besturen dicht bij elkaar zaten. Dat er voldoende waarborgen zijn voor een levensbeschouwelijke invulling in een school met rooms-katholieken en christelijken onder één dak.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie