‘Raad benut Rekenkamer onvoldoende’

28 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Aanleiding voor de evaluatie was het feit dat de Rekenkamercommissie vijf jaar geleden is begonnen met haar werk. Aanvankelijk waren ook raadsleden lid van de Rekenkamer, maar dat veranderde nadat de commissie een vooral politieke lading dreigde te krijgen. Sindsdien onderzoekt de Rekenkamer volstrekt neutraal zaken die op de politieke agenda staan of hebben gestaan.

HOOFDDORP - De gemeenteraad maakt onvoldoende gebruik van de onderzoeken van de gemeentelijke Rekenkamercommissie. Dat stellen de onderzoekers Robert Mul en Bruno Steiner in een evaluatie van die Haarlemmermeerse Rekenkamer. Hun bevindingen, die hebben geleid tot het rapport ‘Alleen de uitgesproken tekst geldt’, zijn vorige week officieel gepresenteerd.

De voornaamste conclusie van onderzoekers Mul en Steiner is dat de relatie tussen Rekenkamer en gemeenteraad (en met het college van burgemeester en wethouders) beter kan en moet. In het evaluatierapport staat dat de onderzoeken van de Rekenkamercommissie meestal voldoende kwaliteit hebben. De gemeenteraad houdt er daarna een debat over, neemt de conclusies vaak over en daar blijft het dan bij. “Wij zijn geschrokken van de bevindingen”, zei Robert Mul vorige week.

De onderzoekers hebben voor hun rapport met een groot aantal betrokkenen gesproken. Daaruit komt het beeld naar voren dat sommige politici de Rekenkamer niet altijd serieus nemen. De conclusies in de onderzoeken worden als ‘open deur’ beschouwd en daarom als niet erg waardevol gezien. “Er wordt door sommigen met enig dedain over de Rekenkamercommissie gesproken”, aldus onderzoeker Mul bij de presentatie. Om de relatie tussen raad en commissie te verbeteren is burgemeester Theo Weterings gevraagd voortaan als bruggenbouwer op te treden.

Bij de presentatie van de evaluatie kregen de onderzoekers ook zelf kritiek te verduren. Enkele ondervraagden vroegen zich af waarom Mul en Steiner hen met naam en toenaam in het rapport heeft genoemd. Volgens hen was dat niet zo afgesproken. VVD-fractievoorzitter Henk Kuipers wilde ook weten waarom de onderzoekers gebruik hebben gemaakt van ‘tendentieuze toevoegingen’ in de tekst. CDA-fractieleider Ed Koster tot slot verbaasde zich erover dat hij niet in het rapport voorkomt, terwijl hij een uur lang met de onderzoekers aan de lijn heeft gezeten. Volgens Mul is dat op zijn eigen verzoek gebeurd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie