Lezing in De Heimanshof over het veen dat verdween

26 augustus 2010 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Hein Koningen verzorgt zondagmiddag 5 september in heemtuin De Heimanshof aan de Wieger Bruinlaan te Hoofddorp een lezing met als titel “Over planten en het veen dat door mens en meer verdween’.

Aan de hand van dia’s vertelt hij hoe er ooit op de plaats van het Haarlemmermeer een groot veen lag dat onderdeel was van het enorme veen dat geheel west Nederland bedekte. Toen de mens zich er in de vroege Middeleeuwen vestigde had hij al snel behoefte aan meer brandstof. Hij ontdekte dat de afgestorven en in water geconserveerde planten van het veen na bewerking en droging uitstekende brandstof opleverde. Dus ging hij het veen verturven. Daardoor verdween een groot deel van het veen en ontstond het Haarlemmermeer. Verder komen vragen aan de orde als: maar wat is veen precies? En hoe maak je er brandstof van? Hoe kwam dat grote veen op de plaats waar wij nu wonen en werken?

Hein Koningen is woonachtig in Amstelveen en is al van jongs af sterk geïnteresseerd in veen, venen, veenvorming en de planten die veen vormen. Van 1961-2001 was hij werkzaam bij de Dienst van Plantsoenen van de gemeente Amstelveen en beheerder van de bekende heemparken en heemgroen aldaar. Na zijn pensionering bezoekt hij nog regelmatig venen in binnen- en buitenland.

De lezing is in De Kijkdoos en duurt van 14.30 tot 15.30 uur. Tuin en kassen zijn open van 14 tot 17 uur. De tuin is toegankelijk voor rolstoelen. Zie tevens www.deheimanshof.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie