Chapeau: Mannen van het eerste uur Alex en Hans stoppen in september 2012

20 december 2011 om 00:00 Nieuws

Het Meer Jazz Festival trekt al jarenlang tienduizenden muziekliefhebbers naar het centrum van Hoofddorp om daar drie dagen te genieten van 'de jazz'. Dat zal in 2012 niet anders zijn, als het festival op 1, 2 en 3 juni wordt gehouden. Toch wordt het een ander festival. Want voor Alex de Leeuw en Hans Esman (respectievelijk directeur en bestuursvoorzitter) wordt het het laatste Meer Jazz Festival.

Een interview.

'Zijn jullie al bezig voor Meer Jazz Festival 2012?' Regelmatig wordt Alex de Leeuw (directeur Meer Jazz) en Hans Esman (bestuursvoorzitter) die vraag gesteld. Het antwoord luidt simpelweg: de Meer Jazz-organisatie is het hele jaar door aan de gang voor het volgende festival. In 2012 is dat gepland op 1, 2 en 3 juni. De beide Meer Jazzers van het eerste uur staan ons graag te woord.

Wat hebben jullie zoal te doen als het festival achter de rug is?

Hans: Van alles. Dan komen er een heleboel rekeningen binnen die betaald moeten worden - rekeningen van musici, de catering, licht- en geluidsbedrijven, podiumverhuurders, hotels, enz. We moeten de BUMA/STEMRA melden hoe het programma eruit heeft gezien en wat we de musici hebben betaald, we moeten ook op andere plekken verantwoording afleggen, we evalueren het festival uitgebreid en vervolgens kijken we naar het volgend jaar - waarvoor we doorgaans al lang aan de gang zijn.

Waarin zit het meeste werk?

Alex: De mensen denken altijd in het programmeren en contracteren, maar dat is niet zo. Het meest arbeidsintensief is het contact met sponsors, aanstaande sponsors, fondsen en subsidieverstrekkers. En dan gaat het nog niet eens om de gesprekken - die bijna altijd plezierig verlopen. Nee, het is eerst de kunst om met een nieuwe sponsor in contact te komen. En als je al contact hebt, dan is het dikwijls nog een heel gedoe om een afspraak te maken.

Hans: En door het jaar heen wordt veel werk verzet voor de tweewekelijkse Meer Jazz Café's in De Beurs en De Rustende Jager, er gaat veel om in onze schriftelijke en mondelinge PR-activiteiten, er is veel in- en extern overleg en ook onze secretaris en penningmeester zitten bepaald niet stil.

Hoeveel mensen werken er het hele jaar door bij Meer Jazz

Hans: Naast ons bestuur draaien er ook enkele commissies. Zo hebben we een programmacommissie, sponsorcommissie, een PR-commissie, een big band commissie en een Comité van Aanbeveling. Iedere commissie telt een of twee bestuursleden en enkele deskundigen. Ook hebben we gastvrouwen/heren en een vriendenwerver die tijdens de Meer Jazz Café's aanwezig zijn.

Een vriendenwerver?

Alex: Ja, dat is onze Jan Patist. Hij beijvert zich voor het relatiebeheer en de groei van onze donateursclub 'Vrienden van Meer Jazz'. Voor dertig euro per jaar zijn mensen 'Vriend'. Dat levert ons geld op om mooie programma's te maken en de vrienden zelf krijgen tal van voordelen in winkels en restaurants.

Hoe lang gaan jullie nog door als directeur en voorzitter?

Alex: We zijn samen begonnen - met nog enkele mensen - en, na zo'n twintig jaar lief en leed te hebben gedeeld leggen wij in september 2012 onze functies neer. Allebei; samen uit, samen thuis. Dat sluit overigens niet uit dat we bereid blijven zo hier en daar een handje te helpen.

Hans: Idske van Dijk wordt de nieuwe festivaldirecteur en onze huidige secretaris Sonja Reckewell volgt mij op als voorzitter. Bestuurslid Peter Charbo wordt dan secretaris.

Jullie noemden net het Comité van Aanbeveling. Wat doet dat en wie zitten erin?

Alex: Dat is een actief comité dat actief meedenkt om Meer Jazz op te stoten in de vaart der volkeren. Het comité vergadert enkele malen per jaar in het raadhuis. De leden zijn burgemeester Theo Weterings, wethouder Arthur van Dijk, Henk Koning - directeur van de Hoofddorpse Courant, Jos Nijhuis - president-directeur van Luchthaven Schiphol, Laurens Schenk - makelaar, Thomas Hendriksen - van bedrijventerrein NieuwVennep, Edwin 'Ome Willem' Rutten, en radioprogrammamaker Vincent van Engelen.

Wat staat de jazzliefhebbers te wachten voor 2012?

Hans: Anders dan afgelopen jaar plaatsen we geen paviljoen meer op het Raadhuisplein. Er komt wel een open podium op het plein, er komt een terras en er is veel muziek. Verder speelt het festival zich helemaal af in het Cultuurgebouw. Er zijn weinig festivals die gebruik kunnen maken van zo;n unieke ambiance! Het Cultuurgebouw is in 2012 ook op zondagmiddag in zijn geheel voor Meer Jazz in gebruik. De binnenstraat en het binnenplein worden danig opgevrolijkt, en er is continu muziek. Het mag niet gebeuren dat er stilte is op momenten dat orkesten in de zalen pauze houden.

Alex: En wat het programma betreft kunnen we vast een klein tipje van de sluier oplichten. We hebben op zaterdagavond het Metropole Orkest met de Amerikaanse topvocalist Kurt Elling, die onlangs in Duitsland een Edison heeft mogen ontvangen - uit handen van Vincent van Engelen, en de strijkers van het Metropole Orkest treden op vrijdag op met pianist Michiel Borstlap. Uit onze Hongaarse zusterstad Hódmezövásárhely komt Group 'n Swing, een geweldig jump & jive orkest, uit Engeland komen King Pleasure & The Biscuit Boys en uit Denemarken een spetterend oude stijl orkest, The Jazz Five, een band met allemaal jonge musici. En op veler verzoek heeft de zondagse kerkdienst dezelfde geweldige zanggroep en orkest als vorig jaar: Gospel Flavor & The Convocation Big Band. Ook jongeren en oudere jongeren worden weer op hun wenken bediend.

Binnenkort zijn voor de concerten op vrijdagavond en zaterdagavond in Schouwburg De Meerse (King Pleasure & the Biscuit Boys en Metropole Orkest met Kurt Elling) kaarten te bestellen bij de kassa van De Meerse. In andere zalen betaal je voor die concerten minimaal  € 40,00. Mede dankzij de geweldige steun van sponsors is de prijs tijdens het Meer Jazz Festival slechts € 7,50.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie