Gemeente hard op de vingers getikt in zaak tegen Beusenberg

27 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Fractievoorzitter Rinus Beusenberg van Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) zat donderdag tijdens de raadsvergadering met een feesthoedje op in de raadzaal. Ook zijn twee fractieassistenten toonden op de publieke tribune met eenzelfde hoedje dat ze in feeststemming waren.

Beusenberg maakte even later duidelijk wat de reden was van de kleurige hoedjes. Hij zei dat het gerechtshof in Amsterdam de gemeente deze week heeft 'veroordeeld voor bedrog' in een zaak tegen hem. Wat de ondernemer betreft was het hoog tijd voor een motie van wantrouwen tegen het gehele college.

De SRH'er verliet daarop samen met zijn fractieassistenten de raadzaal om de rest van de avond 'eens flink feest te gaan vieren.' Burgemeester Theo Weterings zei woensdag al op de hoogte te zijn gesteld van de uitspraak van het hof. Hij had deze in het college besproken en wilde ook de fractievoorzitters in de raad op de hoogte stellen, zo zei hij.

Volgens Weterings heeft het hof de gemeente helemaal niet veroordeeld voor bedrog, maar heeft het slechts besloten dat een eerder afgesloten zaak moet worden heropend. Zo werd het juridische steekspel uit de rechtszaal in de raadzaal voortgezet.

Feit is dat het gerechtshof in de herroepingszaak die door Beusenberg was aangevraagd de gemeente een ongenadig harde tik op de vingers geeft. De gemeente heeft meerdere belangrijke stukken achtergehouden, die van belang waren voor de vraag of Beusenberg bij grondtransacties in bedrijvengebied De Liede bij Vijfhuizen is benadeeld ten opzichte van andere projectontwikkelaars.

Het gerechtshof oordeelde in februari 2009 dat niet kon worden aangetoond dat Beusenberg is tegengewerkt in zijn pogingen om erotisch uitgaanscentrum City4Love van de grond te krijgen. Na die tijd doken er allerlei stukken op die een ander licht op de zaak wierpen. Het hof stelt nu vast dat als die stukken destijds bekend waren geweest bij de raadsheren die een oordeel moesten geven er een waarschijnlijk andere uitspraak uit de bus was gekomen.

Het hof heeft verder geoordeeld dat de gemeente niet kan volhouden dat alle grondeigenaren in De Liede gelijk werden behandeld, terwijl er met de projectontwikkelaars Dura Vermeer en Mainland afspraken waren gemaakt over ontwikkeling van het gebied. Om een en ander goed uit te kunnen zoeken, wordt het onderzoek daarom heropend. Dat gebeurt al in mei.

Het is het eerste grote succes voor ondernemer Beusenberg in zijn jarenlange strijd tegen de gemeente. Volgens advocaat Harry van Schie van Beusenberg heeft het hof geoordeeld dat de gemeente als overheid onrechtmatig heeft gehandeld. "Er zijn bewust stukken achtergehouden. Dat is zeer kwalijk. Het heeft 6 jaar procederen gekost om dat boven water te krijgen. Als ik de gemeente was, zou ik nou maar toegeven dat de zaken destijds niet goed zijn gegaan."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie