De Noorderling' vervangt vernield kunstwerk op bedrijventerrein Hoofddorp Noord.

28 juli 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De Hoofddorpse Pop Art kunstenaar Franz Bodner heeft een vervangend kunstwerk gemaakt voor zijn in maart vernielde kunstwerk aan de J.C. Beetslaan, hoek Broekermeerstraat in Hoofddorp.

Franz Bodner is blij dat er een vervangend kunstwerk komt. "Je moet niet wijken voor agressie en geweld'', stelt hij, zonder te oordelen. Wel hoopt hij dat er voor het nieuwe kunstwerk meer respect wordt getoond door vandalen.

De vorige sculptuur was gemaakt van polyester maar het nieuwe kunstwerk is beter bestand tegen een 'stootje'. In samenwerking met RS Staal, de buurman van Bodner op het bedrijventerrein, is een 2,5 meter hoog stalen kunstwerk van ca 1 cm dik gemaakt die zo'n 300 kg weegt.

Ook de directeur van RS Staal, Ron Seijmonsbergen, baalde flink dat het vorige kunstwerk was vernield en bood spontaan aan om het materiaal en bewerking tegen 30% korting te leveren. De Ondernemingsvereniging Ondernemend Hoofddorp doet ook een duit in het zakje en Franz Bodner zelf, maakt het kunstwerk geheel belangeloos.

Dit, Samen met de verzekeringsopbrengst van de vernielde sculptuur, maakt dat het nieuwe kunstwerk kan worden gerealiseerd. "Dat bewijst maar weer dat je, door met elkaar de krachten te bundelen, ook in tijden van crisis een mooi project kan realiseren", aldus de kunstenaar.

Het stalen, nog onbeschilderde, kunstwerk staat nu nog in het atelier van Franz Bodner en hij zal het de komende weken in de voor hem zo kenmerkende kleuren beschilderen. Medio september zal De Noorderling dan worden geplaatst en onthuld.

Over het beeld zelf zegt de kunstenaar dat de bovenkant van de sculptuur in de vorm is van een zogenaamde 'Spirit'. Dit is een door Franz Bodner vaak gebruikt symbool in zijn kunstwerken en staat voor Travelling Spirits, het symbool van de vrije geest die reist door het universum. "De geest die zich in één tel verplaatst van de ene naar de andere gedachtewereld, grenzeloos. Zolang de geest vrij kan zijn, ben je aan geen grens gebonden."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie