Spinselmot bomen Polderburg (nog) niet gekapt

14 juni 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Bewoners van Polderburg in de wijk Toolenburg moeten nog enkele dagen leven met de overlast van spinselmot (ook wel stippelmot). De bomen worden wel elke dag bespoten om de overlast van de miljoenen rupsen (en hun spinsel) tot een minimum te beperken. Aanpassing van de beplanting (kappen en nieuwe bomen planten) is niet meteen de eerste optie.

Elk jaar komt het wel voor, een plaag van spinselmot (stippelmot). Eén of twee bomen zijn dan helemaal ingepakt met wit/grijs spinsel, de bomen zitten vol met rupsen, groene blaadjes ontbreken en de bomen zien eruit alsof ze binnen een paar dagen dood gaan. Dat laatste gebeurt bijna nooit. Zodra de rupsen zijn verdwenen, herstellen de bomen zich en een maand later herinneren alleen de foto's nog aan de plaag.

In Polderburg is de situatie echter anders. Daar zijn tientallen bomen 'aangevallen' door de mot, lopen de rupsen met duizenden tegelijk over het trottoir en kruipen ze zelfs bij woningen naar binnen. Na telefoontjes van de geplaagde bewoners heeft de gemeente zelfs de hulp van de brandweer ingeroepen. Die probeerde met de brandspuit de rupsen te verwijderen.

"Het is een gemeentelijke taak",aldus woordvoerster Mieke Spreeuwenberg, "om zoveel mogelijk overlast van de spinselmot te voorkomen. Vandaar het besluit de bomen elke dag schoon te spuiten. We verwachten dat, gezien de ontwikkeling en grotendeels al verpopping van de rupsen, dat het ongemak over ongeveer een week voorbij is."

Volgens de bewoners is het elk jaar 'raak', met dit verschil dat het nu wel heel erg is. "Blijkbaar is deze boomsoort favoriet bij de mot. Maar nu al kiezen voor kappen en vervangen door een andere boomsoort, is wel heel drastisch. Die oplossing is nu nog niet aan de orde." Mondeling voegt ze er nog wel aan toe 'dat zo'n besluit voor een belangrijk deel afhangt van de reacties van bewoners'. "Helemaal uitsluiten doen we het dus niet."

Het wit/grijze spinsel moet de dieren beschermen tegen vogels die de rupsen als voedselbron hebben. De rupsen laten zich, nadat zij de boom kaal gevreten hebben, aan draden naar de grond zakken. Daar verpoppen zij zich tot kleine nachtvlindertjes.

De vlindertjes zijn ook overdag actief, en leven maar kort om te paren en eieren te leggen. De eieren worden in spleten in de schors gelegd, waar ze overwinteren. De stippelmot komt in heel Europa en Azië voor.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie