Oppositie kritisch op coalitie

30 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

CHAPEAU: CDA-leidster Mariette Sedee fel bij vuurdoop

HOOFDDORP - Met name de oppositiepartijen CDA en Forza hebben vorige week in de gemeenteraad forse kritiek geleverd op het gesloten akkoord tussen de nieuwe coalitiepartijen VVD, HAP, D66 en PvdA. De nieuwe fractievoorzitter van het CDA, Mariette Sedee, was fel bij haar vuurdoop. Zij noemde het akkoord vaag.

Door Frits Verhagen

Sedee vond dat de inwoners van Haarlemmermeer de grote verliezers zijn van de verkiezingen. Volgens haar is er helemaal geen behoefte aan 6 wethouders en moet de burger de rekening betalen. Volgens de CDA-leidster hadden de onderhandelaars beter voor een brede coalitie kunnen kiezen met vijf partijen, dus met het CDA erbij.

Volgens Mariette Sedee heeft D66 zich bij de neus laten nemen door niet, net als medewinnaar HAP, 2 wethouders te claimen. D66 heeft nu net als HAP ook 6 zetels in de raad. D66-onderhandelaar Denise Abbas wees de kritiek van de hand. Volgens haar is niet alleen het aantal wethouders maatgevend voor het nieuwe college, maar ook de zwaarte van de portefeuilles.

Sedee zei verder dat uit het akkoord blijkt dat coalitiepartij HAP de door haar zo vurig gewenste ruimere openstelling van dorpshuizen en wijkcentra op de lange baan wordt geschoven. Volgens haar komt dit punt pas aan de orde als de volgende gemeenteraadsverkiezingen alweer in zicht zijn. De coalitie heeft aangekondigd uiterlijk in 2017 met een voorstel te komen.

HAP-onderhandelaar Marjolein Steffens-van de Water zei daarop dat ervoor is gekozen om uitvoerig te bekijken voor welke maatschappelijke activiteiten de huidige accommodaties kunnen worden ingezet. Dat brede onderzoek neemt meer tijd in beslag.

Fractievoorzitter Paul Meijer van Forza was ook kritisch. Hij sprak over een 'college van verliezers'. Volgens de Forza-leider staat het akkoord van de coalitiepartijen vol met 'ongedekte cheques'. Meijer had ook kritiek op het plan voor een bedrijfsverzamelgebouw voor zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel). Volgens hem werken zzp'ers het liefst thuis en hebben zij geen behoefte aan een verzamelgebouw. D66-onderhandelaar Abbas meende dat zzp'ers wel degelijk samen op een locatie willen werken.

Meijer plaatste een persoonlijke aanval op PvdA-wethouder Tom Horn, die volgens hem tussen 2006 en 2010 een 'puinhoop' heeft gemaakt van de sociale dienst. Meijer zei dat het CDA-wethouder Steffe Bak is geweest die deze puinhoop de afgelopen 4 jaar heeft opgeruimd, maar dat de PvdA'er nu weer gewoon op zijn oude plek gaat zitten.

Tom Horn reageerde met de opmerking dat Forza zich als winnaar van de verkiezingen een 'slecht verliezer' toonde.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie