Haarlemmermeer bakt koekjes voor recordpoging Guinness World Records.

9 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Proef de polder! Tijdens de tweede editie van de Ringbiënnale op 17 en 18 september 2016 staat voedsel centraal. Het festival voor en door Haarlemmermeerders staat in het teken van muziek, theater, kunst, erfgoed, architectuur en lokaal eten. Onderdeel van het festival is het bakken en leggen van een 150m2 tellend Koekjesmozaïek, waarmee een gooi wordt gedaan naar een wereldrecord in het Guinness Book of Records. Het mozaïek van 20.000 koekjes, verbeeldt de 26 kernen van Haarlemmermeer en is een eigentijdse verwijzing naar haar graan- en landbouwhistorie.

Om het huidige wereldrecord te verbreken, werken bewoners, bedrijven en scholen samen aan het koekjesmozaïek met Stichting Nieuwe Helden / Lucas de Man en John van Leeuwen van de gelijknamige bakkerij Van Leeuwen. Om de wereldrecordpoging te verwezenlijken, roept de Ringbiënnale inwoners van Haarlemmermeer op te helpen met het bakken, glazuren en leggen van de koekjes.

Het mozaïek wordt op zaterdag 17 september naar Kunstfort bij Vijfhuizen getransporteerd, uitgelegd en feestelijk gehuldigd. Na afloop worden de koekjes van het mozaïek uitgedeeld aan diverse scholen en verzorgingstehuizen uit Haarlemmermeer.

Haarlemmermeer trakteert

Maar de biënnale trakteert op meer! In Kunstfort bij Vijfhuizen staat in de tentoonstelling Food/Body de relatie tussen de mens en eten centraal, met onder andere een kunstwerk van de notoire Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. Haarlemmermeerse helden krijgen een plek in het fort: musici, verhalenvertellers, theatermakers en dichters tonen de rijkdom en diversiteit van de 26 kernen. Oscar Kocken en Patrick Nederkoorn creëren tijdens ZOMAARGASTEN ter plekke een voorstelling rond een willekeurige bezoeker.

Op zaterdagavond is er onder leiding van Martin Klaver een speciale editie op van de clever-sessions met professioneel talent uit Haarlemmermeer en daarbuiten. Daarnaast zijn gedurende het festivalweekend diverse concerten, proeverijen met lokale producten en kunstzinnige voedselinstallaties. Het programma wordt gedurende de zomer bekendgemaakt op de website van de Ringbiënnale.

In 2014 vond de eerste Ringbiënnale plaats: een tweejaarlijks festival dat inwoners van de regio Haarlemmermeer kennis laat maken met de bijzondere en onbekende plekken van de polder. De Ringbie¨nnale wordt georganiseerd door Kunstfort bij Vijfhuizen, Historisch Museum Haarlemmermeer, Museum De Cruquius en Podium voor Architectuur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie