Nog geen duurzaamheid op het veld bij vv Kagia

20 november 2017 om 00:00 Sport

Alweer derde thuisnederlaag tegen Be Fair; 1-2

Martin Planken

LISSERBROEK In de rust van de wedstrijd wordt het zo donker op deze natte november namiddag, dat het kunstlicht ontstoken moet worden. Bij vv Kagia is dit een ultra moderne Led verlichting gevoed door honderdvijftig zonnepanelen die op het platte dak van het complex geplaatst zijn; alles energie-neutraal. Hierbij opgeteld dat er gespeeld wordt op het meest moderne kunstgras (geen rubber korrels), is het duidelijk dat men klaar is voor de toekomst. Toch werd er tijdens de ledenvergadering van jongstleden donderdag op voetbaltechnisch gebied een kritische vraag gesteld; spelen er in Kagia 1 teveel voetballers van buitenaf (Fc Lisse 2 red.) en worden we zo een soort satellietclub? Is de eigen identiteit van de club nog wel gewaarborgd?

Ook dit seizoen zet de trend zich door. Luuk van Paridon (keeper van VVSB), Stefan Tibboel, Glenn Lobbezoo, Sam van de Veek, Joey van Beelen (allen Fc Lisse) krijgen tegen Be Fair een basisplaats. Trainer Wijsman verwachtte vooraf een rol bovenin te gaan vervullen. Plaatsing in district West 2 werd aangevraagd om daar beter uit de verf te komen na het fiasco van vorig seizoen in West 1. Soccer Boys en de tegenstander van vanmiddag Be Fair schatte hij nog iets hoger in. Beide clubs zijn degradanten uit de 2e klasse. Hoewel Be Fair dit seizoen nog steeds ongeslagen is, laat men tegen Kagia geen kwaliteit zien.

Kagia heeft deze competitie al drie keer verloren, maar was onlangs dichtbij een bekerstunt tegen Hoofdklasser DHC. Nu is er een dramatische start van de wedstrijd. Na 15 seconden vanaf de eigen aftrap gaat de bal naar achteren en belandt bij routinier Kevin Robelus. Hij ziet de spits van Be Fair over het hoofd die koel de 0-1 intikt. De Kagianen weten zich wonderbaarlijk te herstellen. Met goed combinatievoetbal worden regelmatig de twee spitsen Van Beelen en Ligtenberg bereikt. De laatste maakt na een kwartier spelen de gelijkmaker op aangeven van de technisch behendige Tijs van der Schinkel. Tien minuten later komt Be Fair tegen de veldverhouding in weer op een 1-2 voorsprong.

Vlak voor rust biedt weer Van der Schinkel spits Van Beelen een niet te missen kans, maar hij is niet koel genoeg. Na de thee blijft Be Fair counteren. De onderkant van de deklat wordt geraakt en Kagia doelman Paridon verricht een aantal uitstekende reddingen. In de 55e minuut onthoudt de matig leidende scheidsrechter Opdam Kagia een 100% penalty. Van Beelen wordt in de zestien van achteren neergehaald en een rode kaart had op zijn plaats geweest. Er wordt gewoon doorgespeeld. Met nog een half uur te gaan brengt Wijsman Dorus van der Voort (Ex Lisse en Teylingen) in de ploeg. Er wordt niet meer gestructureerd aangevallen, waardoor Be Fair betrekkelijk eenvoudig stand houdt.

Na het laatste fluitsignaal zijn de spelers en trainer Wijsman diep teleurgesteld. Dit onderling treffen had gewonnen moeten worden. Nu is er een gat van meer dan tien punten met de top. De koppies omlaag, de kleedkamerdeur met een klap dicht. Bestuurslid voetbalzaken Mark Scholte staat op een afstandje en heeft wel begrip voor de situatie. Scholte: "Ik ben net weer herkozen om deze taak de komende drie jaar te vervullen. We moeten dit beleid wel voeren. We zijn nog steeds een dorpsclub en hebben niet zoveel jeugdleden als bijvoorbeeld VVC (Nieuw-Vennep). Twee jaar geleden stopten er dertig (!) selectiespelers en was iedereen blij dat we aanvulling van over de brug (Lisse) kregen. Daar zaten ook genoeg jongens bij met 'Kagia verleden'.

We wilden per se twee selectieteams behouden met het oog op de toekomst. De doelstelling is nog steeds dat we 60% van de spelers uit eigen geleding willen halen."

Door de nieuwbouwplannen in Lisserbroek moet dit ook een boost geven voor het toekomstige ledenaantal. Aan het bestuur van de dorpsclub zal het niet liggen. Wat deze mensen de laatste jaren hebben gerealiseerd, is een voorbeeld voor menige profclub.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie