De Haarlemse burgemeester Wienen bracht vorige week nog een bezoek aan het Spaarne Gasthuis om het personeel een hart onder de riem te steken.
De Haarlemse burgemeester Wienen bracht vorige week nog een bezoek aan het Spaarne Gasthuis om het personeel een hart onder de riem te steken. Eigen Foto

Spaarne Gasthuis moet alle zeilen bijzetten: ‘Gooi heel Nederland op slot’

4 december 2021 om 09:20 Corona

HAARLEMMERMEER Nu het aantal covid-besmettingen opnieuw door het dak gaan, loopt de spanning en bezorgdheid toe in veel Nederlandse ziekenhuizen. Ziekenhuizen waar de ambulances in de wachtrij staan, omdat de eerste hulp overvol zit. IC-bedden die op dreigen te raken. En dan ook nog die omicron-variant die de kop opsteekt. En het werk ook. Het Spaarne Gasthuis moet alle zeilen bijzetten om de covid-klappen op te vangen, zo laten Margreet de Geus, capaciteitsmanager van het Spaarne Gasthuis in Haarlem, en Marloes Romeijn, hoofd van de covid-afdeling van het ziekenhuis weten in een radio-uitzending van Dijkstra en Evenblij ter plekke op NPO Radio 1.

“Kunnen we het nog aan? We zullen wel moeten”, vertelt Margeet de Geus: “Binnen twee weken tijd is onze capaciteit verdubbeld. Het probleem is dat we niet alleen covidzorg bieden maar ook de niet-covidzorg. Zeker richting de winter neemt spoedzorg toe, zoals bijvoorbeeld longpatiënten die we nu veel binnen krijgen. Door die combinatie is het bijna niet meer te doen.”

TEKORT IC-VERPLEEGKUNDIGEN Het probleem zit het volgens De Geus niet in het aantal IC-bedden, maar vooral in ic-verpleegkundigen die door het loodzware werk op de IC, daar niet meer willen werken. “In de eerste golf was het nieuw en wilde iedereen wel op de covid-afdeling werken. Toen hadden we minder moeite om mensen te binden, maar dit jaar zijn er verpleegkundigen weggegaan. Het blijft echt een vak, je kan niet zomaar anderen op die plek zetten.”

“Het is en pittige tijd voor verpleegkundigen”, zo vertelt Marloes Romeijn, hoofd van de covid-afdeling: “Er komt veel op hun af. Ik hoor veel pittige verhalen, over patiënten die ze zien overleiden, soms ook snakken naar adem, familie die afscheid moet nemen. Het is best wel zwaar, het is best een zware golf weer.” 

VEEL OUDEREN OP IC Het soort patiënten is nu anders dan de vorige golf. “Tijdens de vorige golf hebben we vooral veel jongere patiënten gezien, nu zien we weer de wat oudere patiënten van 70, 80 en ook 90 jaar, vaak wel gevaccineerd maar met onderliggend lijden. Zij hebben veel zorg nodig en daardoor is de zorgzwaarte ook hoger. Zij moeten geholpen worden met mobilisatie, eten, drinken, zuurstof aanbieden en zorgen dat ze covid overleven en zorgen dat ze in redelijke conditie naar een verpleeghuis of naar huis kunnen.”

Op de vraag van Evenblij of ongevaccineerden wel geloven in de behandeling die zij krijgen antwoord Romeijn dat dat vaak wel het geval is, maar soms ook niet. “Soms zijn er patiënten bij die online wat dingen hebben gelezen of gehoord en het gesprek aan gaan met de verpleegkundige over hun behandeling. Sommige mensen kunnen verbaal agressief zijn, maar je probeert uit die discussie te blijven. We willen de beste zorg leveren, breng dat niet in twijfel.” 

Wil je het echt indammen, dan moet je alles dichtgooien.

ALLES OP SLOT Volgens Romeijn is de rek er uit. “Na de afgelopen covid-persconferentie denk ik, gooi heel Nederland op slot. Aan de ene kant, wil je dat je naar concerten, winkelen en lekker uit eten, maar dat is dan even niet anders. Wil je het echt indammen, dan moet je alles dichtgooien.” Margreet de Geus over de huidige maatregelen: “Het is halfbakken, echt net niks. We zeggen wel eens privé, kom maar kijken, misschien dat dat helpt.”

Code zwart, komt dat er echt aan? De Geus: “Ik ben geen voorspeller, maar ik denk dat we het nog nooit zo dichtbij hebben gehad als nu. Ik maak mij er echt heel veel zorgen om.”

Het hele interview is terug te luisteren op NPO Radio 1.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie