Afbeelding
smuay/123RF

De drie beste tips van experts tegen muggen in de winter

30 januari 2022 om 07:00 Partnercontent

Ervaar jij veel overlast van muggen in de winter? Dan ben je niet de enige. Onderzoek heeft uitgewezen dat er meer dan 33% aan muggenoverlast gemeld is. Dat meer mensen last van de winterse muggen hebben, is een understatement. Veel mensen ervaren een matige nachtrust tijdens de winter of de nodige jeukende muggenbulten. Heb je hier ook last van? Speciaal voor jou hebben experts drie tips voor je opgesteld.

Waar komen de winterse muggen plots vandaan?

Ze lijken er opeens te zijn; de muggen in de winter. Dat deze muggen in de winter actief zijn, is vooral te wijten aan de gemiddelde temperatuur in ons land. Door de jaren heen is de gemiddelde temperatuur (fors) gestegen, waardoor meer en meer muggen het najaar weten te overleven. Normaal zouden ze in de winter komen te overlijden, maar dat is niet meer het geval. Puur doordat de aarde aan het opwarmen is.

Overigens zijn niet alle muggen in de winter actief. Er zijn namelijk ook veel ‘luie’ muggen. Dit zijn muggen die een winterslaap houden, bijvoorbeeld in je woning of in je schuur. Deze muggen merk je echter tijdens de winter niet op. Dat geldt spijtig genoeg niet voor de steekmuggen. Volgens de experts zijn juist de steekmuggen in de winter namelijk (erg) actief.

Wat te doen tegen de winterse muggen?

Merk je zelf ook dat je meer en meer last van muggen in de winter krijgt? Volgens experts is het zaak om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. En om je pijlen hierbij op de lange termijn te richten. De experts verwachten namelijk dat je óók in de komende winters veel last van winterse muggen blijft houden. Iets wat te wijten is en blijft aan de stijgende gemiddelde temperatuur.

Gelukkig zijn er volgens de experts die prima oplossingen:

Smeer DEET op.  Door DEET op te smeren, weet je de muggen moeiteloos op afstand te houden. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat muggen absoluut niet gek zijn op DEET. Zowel de geur als de smaak van dit heftige middel zijn niet naar de wens van muggen.         

Hang een klamboe in de slaapkamer op. Experts raden je ook aan om een klamboe boven je bed op te hangen. Dankzij deze klamboe zijn de muggen gewoonweg niet in staat om dicht bij je in de buurt te komen. Het is wel goed mogelijk dat je – door de klamboe heen – het geluid van de muggen hoort. Daar is echter niks mis mee, aangezien de muggen toch niet dicht bij je in de buurt kunnen komen.

Plaats horren bij de ramen en deuren. Tot slot raden experts je ook aan om horren bij de ramen en deuren op te hangen. Volgens veel experts is dit zelfs de beste optie, aangezien horren een echt wetenschappelijk bewezen werking hebben. Als je voor bijvoorbeeld een hordeur op maat kiest, geniet je hier bovendien jarenlang van. Niet alleen deze winter, maar ook de komende winters (en zomers).

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie