Kunnen jongeren straks nog wel terecht bij plek zoals het jongerencentrum De Hype in Nieuw-Vennep.
Kunnen jongeren straks nog wel terecht bij plek zoals het jongerencentrum De Hype in Nieuw-Vennep. Archief

PvdA bezorgd over bezuiniging jongerenwerk

1 februari 2023 om 12:46 Politiek

HAARLEMMERMEER De cijfers van de Corona Gezondheidsmonitor 2021 Jeugd liegen er niet om: bijna dertig procent van de jongeren in Haarlemmermeer heeft last van psychische klachten. Dit ligt boven het landelijk gemiddelde. Een kwart van de jongeren tussen de 12 en 18 jaar heeft suïcidale gedachten. Meer dan de helft van de jongeren uit Haarlemmermeer heeft geen vertrouwen in de toekomst. 

“Alarmfase 1 lijkt me”, aldus Kim Denie, raadslid voor de PvdA Haarlemmermeer. “Maar nee. In Haarlemmermeer zal er vanaf 2025 weer bezuinigd worden op het sociaal domein, dus ook op het jongerenwerk. Met de voorgenomen bezuinigingen zal er bijna dertig procent afname zijn van het aantal uren waarin jongerenwerkers in gesprek kunnen gaan met de jeugd. Niet alleen uit cijfers, maar ook uit gesprekken op straat en op scholen is pijnlijk duidelijk geworden dat de jeugd het gevoel heeft nergens terecht te kunnen. Zij hebben geen vertrouwen in de gemeente en niet het idee dat de gemeente zal helpen als zij hulp nodig hebben.”

De taken die vroeger de wijkagent voor zijn of haar rekening nam, liggen tegenwoordig bij de jongerenwerkers. De jongerenwerkers zijn belangrijk als het gaat om het vroeg signaleren van problemen bij de jeugd. “Het gaat dan om mentale problemen, maar ook als ze dreigen af te glijden, de criminaliteit in”, zegt Denie. “Als het aantal uren dat besteed kan worden aan jongerenwerk met dertig procent afneemt zal een aanzienlijk deel van de 50.000 Haarlemmermeerse jongeren in de knel komen. Er is dan veel minder zicht op wat er leeft en hoe de jongeren die het moeilijk hebben weer op het juiste pad komen.” 

“Neem de problemen in Badhoevedorp”, gaat Denie verder. “Er was sprake van ernstige overlast door jongeren. De aanpak van de politie leidde uiteindelijk tot een kat en muisspel. Door de inzet van jongerenwerkers is de overlast nu sterk verminderd. Niet alleen in Badhoevedorp deed dit probleem zich voor, maar ook in het centrum van Hoofddorp heeft de aanpak van jongerenwerkers ervoor gezorgd dat de groep die overlast zou veroorzaken inmiddels kleiner is geworden.”

“In Amsterdam werd er ook sterk bezuinigd op het jongerenwerk, maar in 2019 is er ruim twaalf miljoen uitgetrokken om de jeugd te ondersteunen. Deze investering zou moeten voorkomen dat jongeren afglijden naar de criminaliteit of slachtoffer worden van seksueel geweld. Laat de situatie bij onze buurgemeente dan ook een voorbeeld zijn voor Haarlemmermeer. Door de bezuinigingen destijds zijn problemen daar toegenomen en moest er uiteindelijk een groot bedrag worden vrijgemaakt om dit op te lossen. Dit hoeft in Haarlemmermeer niet te gebeuren, maar dan moet er wel nú actie ondernomen worden. Nu bezuinigen kost straks meer geld. Als het argument om het voor de jongeren te doen niet overtuigend genoeg is, laat dan de overweging dat bezuinigingen achteraf meer kosten opleveren, leidend zijn.”

Donderdag is er op verzoek van de PvdA een sessiedebat over jongerenwerk hierbij zal een motie worden ingediend ‘Sta de jongeren bij, zet het jongerenwerk niet opzij’.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie