Afbeelding
Eigen foto

IndyCar-racer Van Kalmthout staat te trappelen: 'Het meest kijk ik uit naar de straatraces'

Autosport

HOOFDDORP Met de ondertekening van een contract bij Ed Carpenter Racing voor deelname aan de IndyCar Series, is voor Rinus van Van Kalmthout een droom uitgekomen. "Het gaat nu echt beginnen," zegt de 19-jarige Hoofddorper die wordt gesponsord door Jumbo, La Place en Basic Fit.

Het was deze week groot nieuws dat Van Kalmthout zeker is van deelname aan de IndyCar Series, de Amerikaans tegenhanger van de Formule 1 waarbij vooral op ovale banen of stratencircuits wordt gereden. Vrijwel alle landelijke media publiceerden uitgebreide artikelen over 'de nieuwe Max Verstappen'.

"Ik wist het al bijna een week, maar mocht nog niets zeggen terwijl ik het nieuws wel van de daken wilde schreeuwen. Alleen mijn ouders, manager en trainer wisten het," toont Rinus 'VeeKay' zijn blijdschap.

SUPERGAAF Na de handtekening, opvallend gezet via een app, stroomden zijn social mediakanalen vol. "De reacties waren supergaaf. Ik kreeg duizenden felicitaties via facebook, whats app en instragram. Van familie, vrienden, oud karters, maar ook van wildvreemden. Mensen gaven aan direct aan tickets te kopen om mij straks in Amerika te zien rijden."

"Wel leuk die aandacht," klinkt het bescheiden. "Ik merk dat ik vaker wordt herkend. Dan kijken ze op straat langer dan gebruikelijk naar je, en zie je mensen denken: waar ken ik die van? Het is nu zaak te zorgen dat iedereen wéét wie ik ben. En dat Indycar nog populairder wordt in Nederland."

STRAATRACES Van Kalmhout, voormalig karter, en het afgelopen seizoen succesvol in de Indy Lights, richt zich op 15 maart wanneer het nieuwe seizoen begint. "Dat betekent veel de sportschool in en wekelijks naar Gilze Rijen waar de enige race simulator van Nederland staat. Verder ga ik zoveel mogelijk naar Amerika waar de echte simulators staan."

"Vanaf maart ben ik met mijn vader, manager en trainer een aantal maanden in Amerika. Het seizoen duurt tot september met bijna wekelijks races. Misschien is er een summerbreak en kom ik even naar huis. Op lange termijn wil ik in Amerika blijven. Hoewel ik Hoofddorp het beste dorp ter wereld vind, is het handig om daar te wonen."

"Het meest kijk ik uit naar de straatraces. Het geeft een enorme kick om met zo'n 340 kilometer door een stad te scheuren waar normaal gesproken iedereen zich aan de maximumsnelheid moet houden. Ik houd van risico's opzoeken, vlak langs muren scheuren. Het kan mij niet hard genoeg gaan."

"Mijn doelen? Ik heb een goed team en wil bij een paar races op het podium komen, misschien het rookie-klassement winnen. Op den duur hoop ik in de voetsporen van Arie Luyendyk te treden. Hij was een legende daar en won bijvoorbeeld twee keer de Indy 500. Noem mij dan ook niet de nieuwe Jos, maar de nieuwe Arie."

Eric Hoenson

advertentie
advertentie