Ilse Santifort in haar zo geliefde theater Het Oude Raadhuis.
Ilse Santifort in haar zo geliefde theater Het Oude Raadhuis. Ton Dijkstra / BDU

Ilse Santifort: ‘Het Oude Raadhuis moet blijven’

14 maart 2023 om 12:00 Achtergrond Tips van de redactie

HOOFDDORP Flabbergasted, dat was Ilse Santifort toen zij vorig jaar december van de directie van C. te horen kreeg dat de huur van Het Oude Raadhuis per 1 juli van dit jaar is opgezegd. “Ze trekken er gewoon de stekker uit. Zo’n mooi monument, met zoveel theaterhistorie”, is de reactie van Santifort. Voor de vaste medewerkster reden om een petitie voor behoud van het pittoreske theater in het centrum van Hoofddorp te starten.

Tot onze grote spijt hebben wij besloten de huur op te zeggen, laat de directie van C. in een brief aan het personeel weten. ‘Zonder de huursubsidie van de gemeente is het voor ons onmogelijk om Het Oude Raadhuis te kunnen blijven handhaven. Dat besluit valt ons zwaar’, is in de brief te lezen die december vorig jaar onder het personeel is verspreid.

Tekst gaat onder de foto verder.


Ilse Santifort in haar zo geliefde theater Het Oude Raadhuis. - Ton Dijkstra / BDU

KLEIN CLUBJE

“Ik werk sinds 2013 bij Het Oude Raadhuis”, begint Ilse Santifort haar verhaal. “Ik ben verliefd op dit monumentale pand. We draaien het theater met een klein clubje, van de kaartverkoop tot de techniek aan toe.” Het Oude Raadhuis is een prachtig theater en een springplank voor jong talent. Menig artiest is zijn of haar carrière hier gestart. Elke zondagavond wordt er een film gedraaid. Naast theater is dit monument uit 1867 ook een trouwlocatie. Menig bruidspaar heeft elkaar hier het jawoord gegeven. 

De zaal zit elke zondagavond, onze filmavond, bomvol. Mensen weten vaak niet eens welke film er draait, maar ze komen gewoon

“De zaal zit elke zondagavond, onze filmavond, bomvol. Mensen weten vaak niet eens welke film er draait, maar ze komen gewoon. Het is de aankleding van het pand, de sfeer, mensen voelen zich hier thuis. En dus komen veelal dezelfde mensen wekelijks terug. Misschien wel voor een praatje, een sociaal gebeuren.”

ACTIE

In de eerste weken nadat het bekend werd over de sluiting, begonnen bezoekers tegen Santifort over het starten van een actie. “We moesten maar meteen een crowdfunding starten, maar ik dacht laten we eerst maar eens starten met het ophalen van handtekeningen. In Het Oude Raadhuis kunnen bezoekers hun handtekening op papier kwijt, online kan dat via petitie.nl. De teller staat nu op zo’n 3000”, laat Santifort trots weten.  

In de gang van het oude theater staat een soort rouwtafeltje met kaars erop. “Dat mag nog net”, laat Santifort weten. De medewerkster had ook A4tjes opgehangen met een oproep om de petitie te tekenen, maar die moesten worden verwijderd. 

“Voor mijn gevoel had de directie van C. wel iets meer kunnen doen. De huursubsidie is gestopt en als eerste werd meteen de stekker uit Het Oude Raadhuis getrokken. Ik neem ze echt kwalijk dat zij er niet echt voor zijn gaan liggen bij de gemeente.”

Tekst gaat onder de foto verder.


Het Oude Raadhuis is straks misschien geen theater meer. - Ton Dijkstra / BDU

HART 

Volgens Santifort had de directie heus wel een andere beslissing kunnen nemen om Het Oude Raadhuis wel te behouden. “Waarom wel heel veel geld uitgeven aan een nieuw gemeentehuis”, is iets wat Santifort veel leest in de reacties bij petitie. “En dat begrijp ik volkomen. Het is niet uit te leggen. Dat cultuur een ondergeschoven kindje is, is nu wel duidelijk. Maar dat men dit monumentale pand, wat echt zoveel mensen raakt, zo makkelijk aan de kant zet. Dat mag echt niet gebeuren. Dus ik vraag aan een ieder met een hart voor Haarlemmermeer en film en theater: teken de petitie en laat dit mooi theater niet verdwijnen.” 

Het doel is om bezoekers nog vele jaren te laten genieten van mooie voorstellingen van de beginnende artiesten. De gemeente heeft aangegeven op zoek te gaan naar een andere partner. “Ik moet er alleen niet aan denken dat er straks een of ander duur notariskantoor zich hier gaat vestigen.”

Eén dezer dagen komt het moment dat Santifort de vele handtekening en reacties aan het gemeentebestuur gaat aanbieden. “We mogen dit echt niet laten gebeuren”, is de medewerkster van Het Oude Raadhuis stellig.

Door Ton Dijkstra

Het Oude Raadhuis is straks misschien geen theater meer.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie