column
column renee heijmans

Renée Heijmans: Vuurwerk ... zucht

26 november 2019 om 11:39 Column

Het is nog maar pas november en toch hoor ik de laatste weken alweer geknal op straat. Niet in die hoeveelheden als op oudejaarsavond tussen 24.00-02.00 uur, maar een fikse knal hier en daar. En doordat dit 'eenzame knallen' zijn hoor je ze des te meer wanneer ze door de koude ijle novemberlucht hun werk doen. En het doet me pijn om te zien dat onze trouwe hond Lola, die met haar 11 jaar inmiddels het predikaat bejaard heeft behaald, er volledig van slag van raakt. Op haar leeftijd slaapt ze veel, maar telkens als er ergens een knalletje klinkt komt ze met haar stramme poten overeind en zoekt ze zacht piepend morele steun bij een van haar huisgenoten. Dit trauma is zo diepgeworteld dat het zich heeft vertaald naar andere knallen. Wanneer er bij ons een pakketje wordt bezorgd wordt Lola al onrustig. Ze neemt gepaste afstand van de de doos, want ze weet dat er van die luchtzakken in zitten die kunnen knallen. En sinds we die ooit een keer onachtzaam hebben stuk geknepen zijn de pakketjes een 'no-go' zone.

Buiten wandelen met haar is ook in deze periode niet fijn. Er lopen altijd wel kinderen rond die op een of andere manier aan vuurwerk zijn gekomen (over van vorig jaar?) en die het reuze stoer vinden om dat af te steken. Lola wil dan het liefst zo snel mogelijk naar huis.

Ik ben er niet blij mee. Als moeder van 3 zonen, die inmiddels allemaal volwassen zijn, heb ik me jaar in jaar uit zorgen gemaakt of ze oudejaarsnacht thuis zouden komen zonder rechterhand of linkeroog. Als je de statistieken erop na slaat zit een vuurwerkongeluk in een klein hoekje. Maar op een of andere manier interesseert ons dat niet.

Aan een algeheel vuurwerkverbod zijn we zeker nog niet toe. Het instellen van vuurwerk-vrije zones is ook in de gemeente Haarlemmermeer al een goede gewoonte. Ik zal wel een tut zijn, maar voor mij hoeft dat vuurwerk allemaal niet zo nodig. Het kost bovendien een enorme hoeveelheid geld, die we veel beter aan andere zaken zouden kunnen besteden. En wat te denken van het milieu? Ik ben benieuwd wat deze avond bijdraagt aan onze stikstofuitstoot! Bovendien, we hebben in Badhoevedorp al met meer dan genoeg geluidsoverlast te kampen.

Wij hebben er dit jaar, net als vorig jaar, voor gekozen om ons op oudejaarsavond terug te trekken op een vuurwerkvrij park ergens in Drenthe. Voor onze Lola, zodat zij op haar respectabele leeftijd van een rustige oudejaarsnacht kan genieten. En wij natuurlijk ook!

En voor al die liefhebbers die het echt niet kunnen laten: wees alsjeblieft voorzichtig!

Renée Heijmans

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie