Het bestuur van VVB heft het glas op de toekomst van de vereniging.
Het bestuur van VVB heft het glas op de toekomst van de vereniging. Frans Witteman

Klein jubileum Vrouwen van Badhoevedorp groots gevierd

21 november 2019 om 13:46 Overig

BADHOEVEDORP 15 jaar Vrouwen van Badhoevedorp (VVB). Een bescheiden jubileum dat groots is gevierd. Net zoals het ontstaan groots was. Ook tijdens het derde lustrumfeest een dankbaar onderwerp van gesprek.

Schuif maar aan tafel bij Marleen van der Wel-Brester (87) en Petra van Kooperen (88) en je weet alles. Dat de vrouwenvereniging in de huidige vorm weliswaar pas vijftien jaar bestaat, maar dat de geschiedenis al een halve eeuw teruggaat. Dat de programma's van de club de afgelopen jaren sterk verbeterd zijn. Dat ze van plan zijn nog heel lang lid te blijven. Maar vooral dat de coup van vijftien jaar geleden bijzonder goed heeft uitgepakt en de redding voor de vereniging is gebleken. "Maar wil je daar alles over weten dan moet je bij Helmi zijn", wordt de verslaggever toevertrouwd. En omdat ie dat graag wil weten loodst voorzitter Andy van Kollenburg hem door de met 120 druk pratende vrouwen gevulde Podiumzaal van Dorpshuis Badhoevedorp tot bij Helmi Levelt-Overmars die net als alle andere aanwezigen een glas prosecco voor zich heeft staan. Om te proosten op de vereniging en op elkaar.

EIGEN BENEN "De coup?" De 85-jarige oud-voorzitter moet er hartelijk om lachen. "Die is gepleegd in een tijd dat de onvrede over het landelijk bestuur van de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen steeds groter werd. Als plaatselijke afdeling hadden we weinig aan ze terwijl de jaarlijkse afdrachten steeds hoger werden. We besloten om het zelf te gaan doen. Ik was destijds voorzitter en heb de leden gevraagd hun lidmaatschap op te zeggen. Zeer tegen de zin van het hoofdbestuur hebben ze dat alle honderd gedaan waarna de afdeling werd opgeheven bij gebrek aan leden. Vervolgens richtten we de nieuwe vereniging Vrouwen van Badhoevedorp op met direct honderd leden. Sinds 5 november 2004 staan we op eigen benen. De contributie konden we voortaan voor onszelf gebruiken en doordat we meer geld in kas kregen konden we steeds leukere activiteiten organiseren."

TROTS Momenteel telt VVB zo'n 250 leden. Als opvolger van Clara Bijlsma is Andy van Kollenburg sinds september van dit jaar de trotse voorzitter. Trots op de club en trots op wat er sinds de oprichting bereikt is, laat ze in haar verjaardagspresentatie weten voordat genoten kan worden van een culinair 7-gangen walking dinner. "Een club voor en door vrouwen met heel veel activiteiten en een grote saamhorigheid. Van het stoffig imago van de oude huisvrouwenvereniging is helemaal niets meer over."

Petra en Marleen knikken instemmend. Zij kunnen het weten want beiden zijn in 1970 lid geworden van 'destijds een deftige vereniging'. De afdeling Badhoevedorp bestond toen net een jaar. Over privacy maakte niemand zich nog druk. "Het hoofdbestuur verstrekte de adressen van de dochters van de leden waarna er iemand op de stoep stond met de vraag lid te worden. Zo zijn wij er ook bijgekomen." Yoga, line-dance, schilderen, wandelen, reizen, lezingen, er wordt veel georganiseerd. "Het niveau van de lezingen is hoog", weten beide dames.

Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie