Een grote groep actievoerders zit nog gearmd in de hal omringd door marechaussees.
Een grote groep actievoerders zit nog gearmd in de hal omringd door marechaussees. ANP Foto

Marechaussee haalt actievoerders Schiphol Plaza weg

14 december 2019 om 12:57 Natuur en milieu

SCHIPHOL Marechaussees zijn zaterdagmiddag begonnen met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Een paar honderd mensen hebben zich in de hal verzameld om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen.

Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. Alleen voor de deur op het plein, mochten de actievoerders staan, met hun zogenoemde 'Protestival'. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal. De Marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.

Een grote groep actievoerders zit nog gearmd in de hal omringd door marechaussees. Sommigen hebben zich vastgeketend aan een ijzeren paal. Mensen worden niet als groep maar één voor één weggehaald. "Het is een vreedzame bijeenkomst en daarom willen we het vreedzaam oplossen", aldus een woordvoerder van de marechaussee.

De mensen die worden weggehaald verzetten zich echter hevig. Ze worden vaak ondersteboven weggedragen.

Activiste Faiza Oulahsen van Greenpeace sprak de actievoerders toe en gaf aan dat ze mogelijk gearresteerd kunnen worden. "Vroeg of laat komen we terug. We gaan door. Desnoods bezetten we een landingsbaan."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie