Afbeelding
google maps

Leerlingen protesteren in raadzaal tegen scholenfusie Badhoevedorp

Onderwijs

BADHOEVEDORP Voor de tweede keer binnen een maand was er donderdag in de gemeenteraad een protest te horen tegen de voorgenomen fusie tussen de Burgemeester Amersfoordtschool en de Rietveldschool in Badhoevedorp. Ouders en leerlingen van de Amersfoordtschool lieten emotioneel en luidkeels weten dat hun unieke school niet verloren mag gaan. "De BAS moet blijven", scandeerden leerlingen in de Burgerzaal op hun hardst zodat de raadsleden binnen in de zaal hun boodschap goed konden horen.

Eerder deze maand waren er dus ook al twee moeders als inspreker bij de raadsvergadering om de hulp van de politiek in te roepen tegen het schoolbestuur van SOPOH. Die zou al hebben besloten dat de twee scholen heel goed kunnen samengaan.

De reden dat de ouders weer terugkwamen in de raadzaal, was volgens een strijdvaardige moeder dat er sindsdien bitter weinig is gebeurd en dat er van steun van de gemeente nog weinig is gebleken. Het fusiespook waart nog onverminderd boven de Amersfoordtschool rond. In de visie van de ouders is vooral de SOPOH de kwade genius achter de fusie. Het bestuur zou absoluut niet geschikt zijn.

Raadsleden gaven aan dat de fusie nog geen gelopen race is. Fractievoorzitter Maaike Ballieux van GroenLinks vroeg zich af of de gemeente niet 'een klein beetje' de regie zou kunnen nemen.

Onderwijswethouder Marjolein Steffens-van de Water herhaalde echter haar eerdere boodschap. De bal ligt niet bij de gemeente maar bij het onderwijs. De wethouder zag als eerste de Raad van Toezicht als het orgaan waar de ouders hun ongerustheid zouden moeten uiten. Steffens zei ook dat ze een gesprek heeft gehad met de bestuurders van SOPOH en dat die haar hebben toegezegd dat een zelfstandige Burgemeester Amersfoordtschool als één van de opties in het verdere proces wordt meegenomen.

Ouders hebben daar echter weinig vertrouwen in, zo lieten zij weten. Volgens hen wordt de fusie doorgedrukt om de nieuwbouw van de Rietveldschool levensvatbaar te maken.

advertentie