De winnaars Myrthe, Adri en Klodiana (twee waren afwezig) met wethouder Charlotte van der Meij (l), Anneke van Gijzen (r) (projectleider Haarlemmermeer Waterproof) en Arjanne Lagendijk (r) (directeur NMCX).
De winnaars Myrthe, Adri en Klodiana (twee waren afwezig) met wethouder Charlotte van der Meij (l), Anneke van Gijzen (r) (projectleider Haarlemmermeer Waterproof) en Arjanne Lagendijk (r) (directeur NMCX). Jur Engelchor

Niet 1 maar 5 deelnemers! winnen het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen (het Haka)

18 november 2022 om 09:52 Overig Deel je nieuws

Afgelopen donderdag 17 november werden de winnaars bekend gemaakt van het Haarlemmermeers Kampioenschap Tegelwippen, een initiatief van het programma Haarlemmermeer Waterproof van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. Niet één, maar wel vijf deelnemers (!) die in verhouding de meeste tegels uit hun tuin verwijderd hadden, werden beloond met een cadeaubon van 50 euro, gesponsord door Gamma Hoofddorp. De feestelijke uitreiking vond plaats bij NMCX Centrum voor Duurzaamheid, waar wethouder Charlotte van der Meij de winnaars met een toespraak in het zonnetje zette. Partners van het HaKa die ook bij de prijsuitreiking aanwezig waren: Gamma Hoofddorp, Woningcorporatie Ymere, Hoogheemraadschap Rijnland, Dura Vermeer en hoveniersbedrijf Le Gardinier.

Quote van wethouder Van der Meij: “De gemeente is slechts eigenaar van 40% van de grond, 60% is in handen van particulieren. De gemeente neemt ook klimaatadaptieve maatregelen, maar zeker in de bebouwde kernen is het belangrijk dat ook bewoners hun tuinen zo min mogelijk betegelen. Alleen samen, gemeente én bewoners, kan wateroverlast en hittestress effectief worden bestreden.” 

Resultaat

Het kampioenschap was dit jaar een groot succes. In totaal deden 57 bewoners mee (vorig jaar waren dat er nog 47) die met elkaar bijna 1000 m2 (net zo groot als 1,5 voetbalveld!) aan tegels uit hun tuinen hebben verwijderd. De tegels hoefden de deelnemers zelf niet af te voeren maar werden kosteloos opgehaald door Dura Vermeer die met een elektrische vrachtwagen in totaal 4 ophaalrondes verzorgde. Op 14 november werden bij de laatste 16 deelnemers de tegels opgehaald, met een gewicht van maar liefst 38.240 kilo!

Van Woningcorporatie Ymere kregen de 15 deelnemende huurders een tuincadeaubon van 30 euro om tuinplanten te kopen.

Voordelen groene tuinen

Door tegels uit de tuin te halen en planten daarvoor in de plaats te zetten hebben de deelnemers hun tuin waterdoorlatender gemaakt. Daardoor hebben zij nu minder kans op wateroverlast tijdens een hoosbui, blijft hun woonomgeving koeler gedurende een hete zomer, dragen zij bij aan het herstel van de biodiversiteit en kan het regenwater in de bodem zakken waardoor het grondwater wordt aangevuld.  

Een groene tuin neemt meer regenwater op waardoor minder water naar het riool stroomt. Het riool wordt daardoor ontlast en dat verkleint de kans op wateroverlast. Daarnaast wordt het regenwater bij 40 deelnemende tuinen nu ook in een regenton opgevangen die zij tijdens hun deelname cadeau kregen. Deze ‘wateropvangers’ zijn gedoneerd door het Hoogheemraadschap Rijnland en de meeste daarvan geïnstalleerd door hovenier Le Gardinier, beiden partners van Haarlemmermeer Waterproof.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie