Afbeelding
Foto door form PxHere

Zorg goed voor je ruitenwissers

16 augustus 2021 om 11:05 Partnercontent

Ruitenwissers zijn onderdelen, waarvan je het belang pas op prijs stelt, als ze het laten afweten. Trekken ze strepen op je ruit, of piepen ze tijdens het wissen, wordt het tijd voor nieuwe ruitenwissers, of in ieder geval nieuwe ruitenwisserbladen. Onderschat nooit het belang van goed werkende ruitenwissers: met kapotte wissers kom je niet door de APK-keuring. Ze zorgen voor goed zicht bij slechte weersomstandigheden. Wanneer er iets mankeert aan de werking van je wissers, kan belemmering van het zicht voor gevaarlijke verkeersomstandigheden zorgen.

Keuze te over

Als je onverhoopt op ruitenwisserjacht moet, krijg je een ruime keus voorgeschoteld. Het aanbod kan worden ingedeeld op basis van tal van criteria qua materiaal of vorm. De hoofdtypen ruitenwissers zijn:

  • de conventionele ruitenwisser
  • de flatblade ruitenwisser
  • de hybride wisser

Conventionele ruitenwissers met metalen beugels zijn makkelijk te monteren en goedkoper. Hun reinigingsprestatie is echter niet optimaal. Bovendien vriest het metaal bij vorst makkelijk vast.

De flatblade ruitenwisser is duurder, maar reinigt beter. Dit type is van kunststof vervaardigd en de techniek is geavanceerder. Zo past hij zich beter aan de vorm van de ruit aan.

Hybride ruitenwissers combineren de basisconstructie van conventionele ruitenwissers met de aerodynamische eigenschappen van flatblades. Ze kunnen op bijna alle auto’s worden gemonteerd en gaan lang mee.

Heb je conventionele wissers, maar wil je liever flatblades of hybride wissers, zijn in de detailhandel adapters verkrijgbaar. Daarmee kun je de wissers van je keuze op de wisserarmen bevestigen. Ook zijn er de zogenaamde retrofit-flatblades, die op de aanwezige wisserarmen passen.

Gelukkig wordt de keuze vereenvoudigd door mogelijkheden, in internetshops naar onderdelen te zoeken op automerk en model, of chassisnummer. Ga je in de fysieke winkel op zoek naar ruitenwissers, staat op de verpakking voor welke auto’s ze geschikt zijn. Je kunt natuurlijk ook de lengte van de wisserbladen opmeten of de oude wisser naar de winkel meenemen. Ga altijd voor kwaliteit en wees sceptisch bij alles-moet-weg-aanbiedingen. Het zwakke punt bij de duurzaamheid is het rubberen wisserblad, dat bij langdurige opslag uitdroogt. Leg daarom geen voorraad van wissers en bladen aan. Wisserbladen zijn net als fruit en groente: het beste wanneer ze vers zijn. Vuistregel voor ruitenwisservervanging: om de twee jaar.

Langere levensduur

Dit gezegd zijnde, kan het geen kwaad om werk te maken van goed onderhoud zodat wissers langer meegaan. Neem daarom volgende onderhoudstips in acht:

  • Parkeer ‘s zomers in de schaduw.  Door brandende zon in combinatie met UV-straling kunnen wissers broos worden en barsten vertonen.         
  • Bevrijd de ruit van ernstige vervuiling, sneeuw en ijs met de hand. Zo ontzie je het rubber van het wisserblad.         
  • Veeg een dikke laag sneeuw niet met de ruitenwisser weg. Dit beschadigt  op den duur de wissermotor.         
  • Zet bij het parkeren in vrieskou de wissers rechtop. Wanneer wisserbladen vastvriezen aan de ruit en je zet de wissers in werking, scheurt de rubberen rand af.         
  • Laat je wisserbladen omhoog staan bij het ijskrabben. De hoeken van de krabber kunnen anders in aanraking komen met de wisserbladen en de rubberen rand beschadigen.         
  • Maak de wisserbladen regelmatig schoon. Gebruik hiervoor geen oplosmiddelen, maar een mild afwasmiddel of autoshampoo. Vuildeeltjes die aan het wisserblad blijven hangen, kunnen krassen maken op de ruit.         
  • Zorg ervoor dat je wissertank altijd gevuld is en gebruik ruitenwissers nooit droog. Doe je dit toch, hoor je al meteen aan het piepende geluid dat dit geen goed idee is. Je wil ook geen drets modder op je ruit krijgen of door een zwerm insecten rijden en er dan achter komen dat er geen ruitenwisservloeistof voorhanden is.         

Wisservloeistof

En nu we het toch over de wissertank hebben: Budget-bewuste autogebruikers vullen de wissertank met kraanwater, aangelengd met afwasmiddel en eventueel een scheutje spiritus. Hier is niets op tegen in het vorstvrije seizoen. In de winter verdient de aanschaf van ruitenwisservloeistof met antivries wel de voorkeur. Die voorkomt dat je wissertank bevriest en ontdoet de ruiten sneller van ijs.

Tot slot

Het vervangen van ruitenwissers en ruitenwisserbladen is zo’n werkje dat zelfs de onhandigste kluns voor elkaar krijgt aan de hand van de gebruiksaanwijzingen. Tevens is het erg makkelijk en weinig tijdrovend om middels goed onderhoud de levensduur van je ruitenwissers te verlengen. Daarmee ben je veilig onderweg en bespaar je geld.

Info:
Informatie over ruitenwissers - besteonderdelen.nl
Informatie over ruitensproeiervloeistof - blekkink.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie