Afbeelding
Foto: Unsplash

Waarom een multitool tot je basisgereedschap moet behoren

Partnercontent

Ken je dat? Heb je een hele berg aan (elektrisch) gereedschap tot je beschikking en dan zijn er toch nog van die klusjes waar je geen raad mee weet. Dan is een multitool een welkome aanvulling op je apparatuur. Ben je benieuwd wat een multitool is, wat je er allemaal mee kunt en waar je op kunt letten als je de aanschaf van een multitool overweegt? In dit blog lees je er alles over.

Wat is een multitool?

Een multitool is een enorm veelzijdig stuk gereedschap en voor elke doe-het-zelver eigenlijk onmisbaar. Dit mulitfunctionele apparaatje is voor heel veel doeleinden inzetbaar, mede dankzij de verschillende opzetstukken.

Welke mogelijkheden heb je met een multitool?

Snijden

Multitools kunnen door verschillende materialen heen snijden zoals hout, metaal of kunststof. Heel handig wanneer je iets in een bijna onbereikbare hoek moet doorsnijden waar je met een stanleymes niet bij komt. Het kleine opzetstukje in combinatie met de kracht die je kunt zetten maken het je mogelijk.

Zagen

Wil je een houten latje of plank afzagen, ook dan kun je daarvoor van deze alleskunner gebruik maken. Hiervoor hoef je alleen het juiste opzetstuk op je multitool te plaatsen. Je hebt hiervoor wel een apparaat met een zogenaamde oscillerende beweging nodig, dat is een op en neer gaande beweging. Verderop in dit artikel geven we je meer uitleg over de verschillende bewegingen, namelijk oscillerend en roterend.

Schuren

Moet je kleinere oppervlakten schuren of moeilijk bereikbare hoekjes? Plaats dan een opzetstuk op het apparaat waarmee een driehoekig schuurvlak ontstaat om efficiënt en snel te werken. Heel veel doe-het-zelvers gingen je al voor. Voor het schuren van grotere oppervlakten kun je beter in een goede schuurmachine investeren.

Boren

Moet je een ergens een gat in boren, bijvoorbeeld in hout of in een muur? Ook hier biedt deze alleskunner je uitkomst. Je kunt verschillende soorten boren op je apparaatje plaatsen. Dat kan overigens alleen als jouw apparaatje roterende bewegingen maakt, zodat je moeiteloos maar met voldoende power een gat kunt boren.

Slijpen, polijsten en reinigen

Heb je een voorwerp of een bepaald materiaal dat je moet slijpen, moet reinigen of glad moet maken? Raad eens wel stuk gereedschap daarvoor uitermate geschikt is? Juist, een multitool. Het enige wat je nodig hebt is het hiervoor geschikte opzetstukje.

Schrapen

Geen uren meer krabben, schrapen of prutsen met een driehoek of plamuurmes. Oude lijm- of verfresten verwijder je eenvoudig met de multitool. Je hoeft hierbij weinig kracht te zetten, vervelende resten worden vakkundig verwijderd.

Graveren

Een klusje dat je misschien niet zo vaak ter hand neemt, is het graveren van objecten. Handig als je je eigendommen tegen diefstal wilt beschermen. Hiervoor heb je een apparaat met een roterende beweging nodig.

Waar moet je op letten bij aankoop van een multitool?

Nu je op de hoogte bent van de vele toepassingsmogelijkheden van de multitool, vind je onderstaand een overzicht van algemene zaken waar je op kunt letten als je een multitool wilt gaan aanschaffen.

Oscillerend of roterend?

Een ander (moeilijk) woord voor trilling is oscillatie. De schraap- of schuurbewegingen zijn de trillingen die de motor voortbrengt. Met een oscillerende werking kun je heel veel verschillende klusjes uitvoeren. Vrijwel elke materiaalsoort kan worden geslepen, doorgezaagd, geschuurd, afgeschraapt of worden geegaliseerd.

Wanneer je iets wilt polijsten, heeft een roterende werking een meerwaarde, bijvoorbeeld bij houtbewerking. Ook wanneer je het apparaat als boormachine gaat gebruiken, kies dan voor een apparaat met een roterende werking.

Gewicht

Neem vooral de nieuw aan te schaffen multitool in je werkhand. Het apparaat mag noch te licht, noch te zwaar zijn en moet goed in de hand liggen. Wanneer je er zonder tegen te duwen of zonder extra kracht te gebruiken mee kunt werken, is het een goede keuze.

Met snoer of draadloos?

Wanneer je kiest voor een apparaat met een snoer, is zo´n apparaat over het algemeen wat krachtiger dan een apparaat met een accu. Apparaten met een snoer zijn meestal ook iets compacter. Je bent wel afhankelijk van een stopcontact in de buurt of een flink verlengsnoer. Ook kun je tijdens het klussen hinder van het snoer ondervinden.

Wanneer je kiest voor een apparaat met een accu, heb je veel bewegingsvrijheid. Het apparaat kan iets minder krachtig zijn dan een apparaat met een snoer. Verder heb je uiteraard geen hinder van een snoer.

Accessoires

Onderzoek grondig welke accessoires je bij de aanschaf van dit apparaat krijgt. Wanneer je veel extra accessoires moet aanschaffen, kun je misschien beter een apparaat van een ander merk kiezen. Dat is wellicht voordeliger. De meeste merken bieden de volgende opzetstukken aan:

  • Zaagjes
  • Schijven
  • Boren
  • Schrapers
  • Schuurzolen (doorgaans inclusief schuurpapier)

Zaagbladwissel

Met Starlock kunnen mulitoolaccessoires van merken onderling worden uitgewisseld. Handig als je weet dat elk merk zijn eigen specialiteit heeft. Bosch bijvoorbeeld heeft fantastische opzetstukken voor het zagen van metaal en hout. Mix en match zoals het jou uitkomt. Dremel heeft weer een andere standaard, Ez SpeedClick.

Koffer

Dit gereedschap wordt meestal met een standaard koffer geleverd waarin een gedeelte is gereserveerd voor de hulpstukken. Heb je al veel gereedschap van een bepaald merk en zit dat in stapelbare koffers? Dat kan een reden zijn om voor een multitool van dit merk te kiezen. Zo houd je overzicht in je werkplaats, schuur of garage.

advertentie
advertentie