Afbeelding
Kees Smit tuinmeubelen

Tips om je dakterras gezellig te maken

Partnercontent

Een dakterras is de ideale plek om in de zomerperiode tot rust te komen en te genieten van de warme zonnestralen. Om een fijne plek van dit terras te maken om tijdens de warme zomerdagen lekker te kunnen zitten en relaxen, is er meer nodig dan enkel een bank met comfortabele kussens. Het inrichten van een dakterras kent verschillende stappen om op die manier de ideale zitplek te creëren.

Hoeveel ruimte heb je ter beschikking?

De eerste stap is om te berekenen hoeveel ruimte er beschikbaar is op het dakterras. Meet met een meetlint hoeveel meter de omtrek van de ruimte is. Op deze manier kun je beter inschatten naar wat tuinmeubel je op zoek kunt gaan. Van te voren bepaal je dus al hoe en waar jij het tuinmeubilair wilt gaan plaatsen.

Even uit de zon

Op een dakterras heb je vaak weinig schaduw, omdat je hoog zit en vaak weinig bomen om je heen hebt. Om toch even uit de warme zon te kunnen zitten, heb je verschillende mogelijkheden om even af te koelen. De eerste optie is om een parasol te plaatsen. Tegenwoordig zijn bijna alle parasols verstelbare waardoor je ze alle kanten op kunt draaien. Op een dakterras is dit erg handig omdat je hier hoger zit dan op de begane grond. Bij een verstelbare variant is het mogelijk om de parasol om te buigen en je beter te beschermen tegen de zon.

Een andere mogelijkheid is te kiezen voor een kleine overkapping op een gedeelte van het dakterras. Hiermee heb je permanent een dak boven je hoofd en kan je lekker even uit de zon zitten. Echter heb je wel voldoende ruimte nodig om dit te kunnen plaatsen.

Beplanting voor een dakterras

Om je dakterras op te fleuren maak je gebruik van decoratieve beplanting. Echter moet je hier wel rekening houden met de hoeveelheid wind en zon die op je dakterras komt. Kies daarom voor beplanting die tegen een stootje kunnen. Een olijfwilg is bijvoorbeeld zo’n sterke plant. Deze staat normaal gesproken aan de kust waar veel zoute wind waait.

Wanneer je een echte kok bent, zijn tuinkruiden de perfecte optie voor jouw dakterras. Hier kan je zelf van plukken en gebruiken voor een overheerlijk gerecht. Daarnaast blijven tuinkruiden zoals rozemarijn en tijm het hele jaar groen.

Ten slotte passen kleine bomen in een bloempot ook goed op een dakterras. Zorg er wel voor dat de bloempot een zwaar gewicht heeft zodat ze niet omvallen door de wind. Een bak van minstens 70 cm hoogte is een mooi formaat. Kleine bomen zijn in combinatie met planten zoals lavendel en heiligenbloemen een prachtig plaatje. Daarnaast brengen ze ook een lekkere geur met zich mee. Fijn wanneer je even lekker ligt te zonnen met een verfrissend drankje naast je.

advertentie
advertentie