Burgemeester Marianne Schuurmans is zich bewust van de uitdagingen voor 2023.
Burgemeester Marianne Schuurmans is zich bewust van de uitdagingen voor 2023. Jan Aukes

‘Haarlemmermeer: dát zijn wij samen’ (+ video)

10 januari 2023 om 12:01 Politiek

HAARLEMMERMEER “Het publieke debat is zelden zo uitgesproken geweest. Polderen is uit, en terwijl men in Den Haag over elkaar heen buitelt om elkaar de maat te nemen of de loef af te steken, moeten de gemeenten de problemen oplossen”, aldus burgemeester Marianne Schuurmans in haar speech tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Haarlemmermeer. 

Tekst gaat onder de video verder.

De druk bezochte receptie die wegens het missen van het ‘eigen’ huis - de gemeente vertoeft de komende jaren wegens sloop oude en bouw nieuwe raadhuis tijdelijk elders - plaats vond in het Van der Valk hotel Schiphol A4 in Rijsenhout.

Na twee jaar corona zijn er nu andere zorgelijke ontwikkelingen die aandacht vragen. “De coronacrisis heeft het vertrouwen in de overheid geen goed gedaan”, speecht Schuurmans verder. “Het publieke debat is zelden zo uitgesproken geweest over de stikstofproblematiek, het woningtekort en de schaarste op de arbeidsmarkt. Onze locale politici begrijpen meer dan ooit wat onze inwoners nodig hebben: er moet bestuurd worden, juist nu!”

In haar speech refereert de burgemeester verder aan de vele duizenden vluchtelingen die de afgelopen periode in Haarlemmermeer zijn opgevangen door hoteliers en particulieren. Ook heeft ze aandacht voor de vele jongeren in de gemeente: meer dan 30% (bijna 50.000) van de Haarlemmermeerders is jonger dan 25 jaar. Over de klachten die er zijn over overlast door jongeren zegt zij: “de gemeente heeft hierin zeker een verantwoordelijkheid, maar ook ouders hebben hier een rol te vervullen.”

Ondanks de groeiende polarisatie ziet burgemeester Schuurmans veel gemeenschapszin in Haarlemmermeer. “De inzet van de vele vrijwilligers, van ondernemers en van organisaties voor onze samenleving is groot én onmisbaar. Haarlemmermeer is een verzameling hechte gemeenschappen, dankzij de inwoners, de ondernemers en de vele organisaties.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie