De rellen naderden de gemeentegrens, maar die werd niet overschreden.
De rellen naderden de gemeentegrens, maar die werd niet overschreden. Laurens Bosch

Samenwerkende partijen voorkwamen mogelijke rellen Haarlemmermeer

29 januari 2021 om 10:09 Overig

HAARLEMMERMEER “Ook in Haarlemmermeer waren er signalen over mogelijke rellen. Door een gecoördineerd optreden tussen gemeente, politie, scholen, sportorganisaties en moskeeën zijn die voorkomen.” Dit zei burgemeester Schuurmans woensdagavond tijdens een facebooksessie over de coronacrisis.   

Het was de vierde keer dat Schuurmans door gemeentewoordvoerder Marcel Duyvestijn werd geïnterviewd live op Facebook. Kijkers kunnen daarbij voorafgaand of tijdens de uitzending vragen stellen. Aan het begin ging de burgemeester in op de onrust in het land, waarbij rellen in Schalkwijk de gemeentegrens naderden, maar niet overschreden.

“We hebben alert gereageerd op signalen dat mensen in Haarlemmermeer met elkaar ‘op de koffie gingen’, zoals de oproep voor rellen wordt omschreven. Dat is bijvoorbeeld in scholen opgepakt door voorlichting te geven over de consequenties van deelname of oproepen daarvoor. Er werd duidelijk gemaakt dat zelfs het delen van opruiende berichten al strafbaar is. Wie daadwerkelijk vernielingen pleegt, loopt het risico op een strafblad en het terugbetalen van de schade. Dat is ook naar ouders gecommuniceerd met de mededeling ‘hou kinderen binnen tijdens de avondklok’. Ook met andere maatschappelijke organisaties was hierover contact, zoals sportclubs en de moskee. Dat kwam goed aan. Een vechtsportschool liet aan leerlingen weten dat wie bij eventuele rellen betrokken was, niet meer welkom was.”

Het ging volgens Schuurmans over signalen, waarvan je nooit weet hoe serieus die zijn. Waar eventuele rellen hadden moeten plaatsvinden, is niet bekend gemaakt. Hoe dan ook, Haarlemmermeer is gespaard gebleven van rellen. Voor zover bekend zijn er ook geen inwoners van de gemeente opgepakt in andere plaatsen waar het er wel stevig aan toe ging. Schuurmans hoopt dat dit zo blijft en waarschuwt eventuele onruststokers. “Ik kan me voorstellen dat in deze situatie van tien maanden binnen zitten mensen willen demonstreren. Dat kan ook, maar wel volgens de regels. Het moet duidelijk dat zijn dat dit geen aanleiding mag zijn om te gaan rellen met de politie, om dingen te vernielen.”

“Wat me opviel was dat er heel jonge relschoppers bijzitten, veel zijn tussen veertien en twintig jaar. Het is goed dat ze hard aangepakt worden en hoge straffen krijgen. Ze moeten zich realiseren dat er maatschappelijk een krachtige beweging is die dergelijk gedrag niet tolereert. Een kleine groep mag het niet voor iedereen verpesten.”      

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie