Ellen Smit, Helen Hoeboer en Elise Millenaar in d'Oude Waterwolf.
Ellen Smit, Helen Hoeboer en Elise Millenaar in d'Oude Waterwolf. "Het IC-Café is een prachtig platform om ervaringen te delen." Trudy Witteman

Café voor lotgenoten intensive care Hoofdorp

9 maart 2020 om 08:46 Gezondheid-MeanderMC

HAARLEMMERMEER Een verblijf op de Intensive Care (IC) kan nog lang gevolgen hebben. Zowel voor patiënten als hun naasten. Om lotgenoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen gaat op dinsdag 17 maart het IC-Café van start.

Het IC-Café wordt georganiseerd vanuit de intensive care van de locaties Haarlem en Hoofddorp van het Spaarne Gasthuis. Patiënten, hun naasten, nabestaanden en zorgverleners kunnen in een gezellige sfeer informatie en ervaringen uitwisselen over de opname en het verblijf op IC. "Voor veel patiënten en hun naasten is het verblijf een heftige, emotionele gebeurtenis die ook na ontslag uit het ziekenhuis nog veel impact kan hebben", vertelt Helen Hoeboer. Zij is ic-verpleegkundige op beide locaties van het ziekenhuis en een van de initiatiefnemers. "Een IC-opname is een ingrijpende periode waarin een patiënt ernstig ziek is en die nog lang gevolgen kan hebben. Na de IC-periode hebben voormalig patiënten, hun naasten en nabestaanden vaak veel vragen. Ook kunnen klachten optreden. Het IC-Café is een platform om ervaringen en kennis te delen op weg naar herstel."

Het IC-Café is een landelijk initiatief vanuit patiëntenvereniging IC Connect met als doel het vergemakkelijken van lotgenotencontact, het verhogen van zelfvertrouwen van voormalig ic-patiënten en naasten en het opdoen van kennis over de korte- en lange termijngevolgen van kritieke ziekte en ic-behandeling. "Na deze periode kunnen lichamelijke, psychische en cognitieve problemen blijven bestaan. Aan dit ziektebeeld is de naam Post Intensive Care Syndroom (PICS) gegeven. Deze gezondheidsklachten kunnen een niet te onderschatten invloed op mensen hebben", weten intensivist (ic-arts) Ellen Smit en ic-verpleegkundige Elise Millenaar uit ervaring. Zij zijn mede-initiatiefnemers.

Tijdens de bijeenkomsten waarbij ook mensen welkom zijn vanuit andere IC's dan die van het SG, staat steeds een onderwerp centraal wat te maken heeft met een verblijf op de intensive care. Voor 17 maart is dat 'Delier op de IC'.

Het IC-Café wordt gehouden in dorpshuis d'Oude Waterwolf, Kromme Spieringweg 436 in Vijfhuizen. Het programma start om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. In 2020 worden IC-Cafés gehouden op 16 juni, 22 september en 15 december. Aanmelden is wenselijk en kan via: iccafe@spaarnegasthuis.nl.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie