Fons Litjens: "Eerst onthechten en afstand nemen. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt."
Fons Litjens: "Eerst onthechten en afstand nemen. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt." Trudy Witteman

Pastor Fons Litjens uit zorgen over zijn opvolging bij afscheid

28 juni 2021 om 09:44 Overig

MEERLIEDE Een kleine veertig jaar liep hij met mensen mee op hun levenspad. Op hectische kruispunten nam hij ze bij de hand. Maar het is voorbij. Pastor Fons Litjens gaat met pensioen. Komend weekeinde neemt de geliefde herder afscheid.

Als de verslaggever op de afgesproken tijd het documentatiecentrum van de St. Augustinusparochie in Vijfhuizen binnenwandelt, zit pastor Fons Litjens al aan de grote tafel. De tafel waaraan hij een ontelbaar aantal vergaderingen heeft voorgezeten. En dat terwijl hij helemaal niet zo van vergaderen hield.

PIONIERSTIJD Het is 1989 als pastoraal werker Fons Litjens en zijn vrouw Fieke Klaver vanuit Sittard naar Haarlemmermeer komen waar ze hun intrek nemen in de net leeggekomen pastorie in Vijfhuizen. Litjens gaat in de in aanbouw zijnde wijk Toolenburg aan de slag als kerkelijk opbouwwerker. De kerkdiensten worden gehouden in de aula van de KSH. Met laagdrempelige liturgie, aangepast aan de mensen die er zijn. Fons Litjens is in zijn element. Dominee Jansen en hij, vurig voorstander van de oecumene, ontplooien talrijke initiatieven. Onder andere voor gemengd-gehuwden. Het betaalt zich uit. “Veel mensen hebben hun pionierstijd in Toolenburg gebruikt om weer verbinding te maken met de kerk. Ook via hun kinderen. En senioren vonden het houvast dat de kerk altijd voor hen geweest was.”

Na een uitstapje als parochiecatecheet in Amsterdam wordt Fons Litjens per 1 juli 2007 benoemd tot basispastor van de parochies Halfweg/Zwanenburg en Vijfhuizen. Pas later wordt het samenwerkingsverband Meerliede gevormd en krijgt hij samen met collega Bernard Zweers ook de zorg voor Haarlemmerliede en Spaarndam.

OPVOLGING Fons Litjens is terug bij de wortels van zijn roeping: het optrekken met mensen in goede en kwade tijden. Pastor is hij. Het Latijnse woord betekent herder en dat houdt in ‘zorg hebben voor’. Litjens: “Pastor zijn is bij het geloof van mensen betrokken zijn. Mensen die jou ook nog eens heel veel vertrouwen schenken. Het werk is me nooit gaan vervelen. Ook al doordat ik als pastor steeds heel veel ruimte had om mijn werk, binnen de gestelde kaders, op mijn eigen manier in te vullen. Dat was fijn.”

Zijn opvolging komt ter sprake. “Er zit nog geen schot in”, weet de aanstaande pensionado. “Er zijn geen roepingen meer, wordt er gezegd. Maar daar geloof ik niks van. Als je mikt op ongehuwde mannen, ja dan wordt de spoeling erg dun. Veel van de mannen en vrouwen die zich als pastor dienstbaar willen maken kunnen hun roeping niet ontplooien. Droevig en letterlijk zonde. Deze tijd vraagt om pragmatische oplossingen. Denk aan gehuwde priesters, zowel mannen als vrouwen en aan het opnieuw opleiden en benoemen van pastoraal werk(st)ers.”

Het vertrek van pastor Litjens is een ingrijpend feit. Zijn relativerende humor, zijn mooie preken, ze zullen worden gemist. Er valt een gat en dat zal opgevuld moeten worden. Alles zal anders gaan. Maar, zegt Fons: “Het is ook gezond dat er weer eens een ander geluid komt.”

Pastor Fons Litjens neemt op zaterdag 3 juli tijdens een vesperviering (16.30 uur) afscheid in Vijfhuizen en op zondag 4 juli tijdens een eucharistieviering (10.00 uur) in Halfweg. Beide te volgen via livestream. Zie hiervoor: www.meerliede.nl.

Frans Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie