In de oude rolemmers zat nog geen chip.
In de oude rolemmers zat nog geen chip. Ton Dijkstra

VVD: ‘Chips in rolemmer zorgt voor onrust bij bevolking’

22 september 2021 om 10:52 Overig

HAARLEMMERMEER De VVD wil van het college opheldering over het invoeren van chips in rolemmers voor restafval. In schriftelijke vragen wil het weten wat er met de gewonnen informatie wordt gedaan. Ook moet de onrust onder de bevolking worden weggenomen. 

Fractievoorzitter Beryl van Straten: “Het inzetten van digitale instrumenten door de gemeente of door partijen waarmee de gemeente samenwerkt, is een onderbelicht onderwerp. De Haarlemmermeerse VVD heeft hiervoor eerder aandacht gevraagd door middel van het organiseren van een raadssessie op 26 augustus. Toen bleek dat de urgentie om over de  inzet van digitale instrumenten goed geïnformeerd te worden door de meerderheid van de raad wordt gevoeld en te handelen naar het raamwerk van het  Rathenau Instituut. Nu lezen wij in de brief aan inwoners dat er chips in de rolemmers worden geplaatst. De inzet van dit digitale instrument zorgt voor onrust onder inwoners.” 

Het college stelt dat een chip in rolemmers voor restafval moet zorgen voor een betere koppeling tussen adres, rolemmers en administratie om belasting te kunnen innen en in verband met beheer door Meerlanden. Door de bakken te voorzien van een chip wordt het gebruik van niet geregistreerde rolemmers tegengegaan. Beloofd wordt dat de privacywetgeving in acht wordt genomen. 

De VVD wil weten hoe wordt gewaarborgd dat de gegevens vanuit deze chips veilig worden verzameld en niet misbruikt kunnen worden. Ook wordt het college gevraagd of het bereid is de gemeenteraad alsnog te informeren over de inzet van dit digitale instrument en over de mogelijke inzet van andere digitale instrumenten, door de Meerlanden. 

Van Straten: “In de brief aan inwoners wordt uitgelegd wat de Meerlanden doet met de informatie, maar niet waarom. Met welk doel worden de rolemmers gewogen en houdt de Meerlanden bij hoe vaak de rolemmers  aan de weg staan? Verder hoop ik dat het college bereid is de inwoners van aanvullende informatie te voorzien om zo de ontstane onrust weg te nemen.”   

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie