Yvonne Kuin: "Mijn moederhart breekt."
Yvonne Kuin: "Mijn moederhart breekt." screenshot

Inspreker gemeenteraad legt pijnlijke QR-codesituatie zwemles bloot

26 november 2021 om 09:35 Overig

HAARLEMMERMEER Ouders die om wat voor reden ook geen QR-code willen of kunnen laten zien, mogen niet bij de zwemles van hun kinderen zijn. Daardoor ontstaat een zeer onwenselijke situatie. Dat was de teneur van inspreker mevrouw Yvonne Kuin donderdag in de gemeenteraad van Haarlemmermeer.

Kuin legt uit dat haar dochtertje van vijf jaar zwemles heeft in Haarlemmermeer. Ze heeft al corona gehad, evenals haar man en kindje. Om onduidelijke redenen beschikt ze niet over een QR-code, en die is sinds 13 november juist wel verplicht in de zwembaden. Het gevolg is dat het meisje na de zwemles nat en zonder kleren naar buiten wordt gebracht. “Mijn moederhart breekt,” klonk het emotioneel.

Ze noemde zich gesteund te voelen door honderden andere ouders in Haarlemmermeer en duizenden in de rest van het land. De jonge moeder deed een beroep op het moreel kompas van de raadsleden om aan deze situatie een einde te maken. “Hoe voelt u zich hierbij. Dit kunnen en moeten wij in dit land niet toestaan.”

Volgens haar is er wettelijk geen reden de QR-code te moeten tonen omdat het zwembad een afgesloten ruimte is. Ze zei dat de controleur aan de deur een strafbaar feit pleegt. In haar betoog gaf ze aan dat ze haar vragende dochter had verteld dat papa en mama niet meewerken aan een systeem dat schijnveiligheid biedt en discrimineert op basis van medische gegevens.

Opvallend was dat geen van de raadskleden richting inspreker de drukte op de IC’s noemde en de daarmee gepaarde gaande langere wachttijden voor mensen met ernstige aandoeningen. Maaike Ballieux van GroenLinks sprak nog wel haar ongenoegen uit dat, terwijl we in een wereldwijde gezondsheidscrisis zitten, er bij de mail van de inspreker naar de raadsleden een pijnlijke link werd gemaakt. Op een foto van kinderen die buiten op een handdoek staan te wachten stond: ‘vooral de andere kant op kijken, net als in de oorlog’.  Mevrouw Kuin benadrukte overigens dat dat niet haar tekst was. Ze had hem alleen maar verspreid.

Burgemeester Schuurmans had het laatste woord in dezen en gaf aan dat de implicaties van het beleid best ver gaan, maar dat die er zijn vanwege het besmettingsgevaar. De QR-check is volgens haar terecht omdat er geen sprake is van een afgesloten ruimte en door de warmte en vochtigheid het gevaar op besmetting groot is.  

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie