De parkeerplaats bij de Lidl aan de Sloterweg.
De parkeerplaats bij de Lidl aan de Sloterweg. Bart Baltus

Polderlint Sloterweg als erfgoed naast nieuw centrum Badhoevedorp (deel 4)

11 oktober 2023 om 11:48 Achtergrond

BADHOEVEDORP Langs de Sloterweg in Badhoevedorp zijn diverse kansen en knelpunten zichtbaar. De vernieuwing en verdichting van het centrum, mobiliteit, gebrek aan sociale verbinding en de potentiële kracht van het kwetsbare erfgoed komen hier samen. In vijf afleveringen komt het bijzondere karakter en de actualiteit van dit polderlint aan bod. Vandaag deel 3 met: ‘Centrumvernieuwing aan de Sloterweg’.

Centrumvernieuwing aan de Sloterweg

BADHOEVEDORP Aan de westkant van de Sloterweg in Badhoevedorp wordt een parkeerplaats nu nog onderbroken door een aantal kiosken. Daarin zitten onder meer een groenteboer, bakker, brillenwinkel en makelaar. Bij de vernieuwing van het centrum worden die panden waarschijnlijk gesloopt zodat er één grote parkeerplaats ontstaat. Of de aanblik daardoor beter wordt, betwijfelen sommige dorpsbewoners.

De dorpsbewoner Bob Erb heeft zo zijn gedachten over parkeren in het centrum. “We kunnen de ontwikkelingen in het verkeer niet tegenhouden”, aldus de 81-jarige dorpsbewoner. “Het kapitaal beslist. Een projectontwikkelaar zegt wat ie wil bouwen. De gemeente heeft vaak weinig regie, dus bepaalt de vrije markt. Als er veel gebouwd wordt in het centrum, wordt het waarschijnlijk betaald parkeren.”

Net ten zuiden van deze parkeerstrook stond Garage Van der Post. Deze is gekocht door Lidl en vervolgens gesloopt. Er is momenteel een parkeerplaats voor in de plaats gekomen. Op termijn zal daar weer gebouwd worden, althans zo zijn de huidige plannen. Nieuwbouw op deze plek in het centrum zal grenzen aan het oude dorp. Dat kan straks wel of niet goed aansluiten bij de oude bebouwing aan de overkant van de weg, de Sloterweg.

Garage Van der Post was een markant en opvallend gebouw, maar de bouwstijl had niet de typerende jaren ’30 stijl die centraal staat in de plannen voor het vernieuwde centrum. De garage was ook niet typerend voor de hele Sloterweg. Sommige oudere Badhoevedorpers missen de aanblik van de garage en storen zich aan de parkeerplaats die er nu is. Andere bewoners zijn opgelucht dat het oude pand verdwenen is. In de nieuwbouwplannen is hier plek gemaakt voor moderne winkels, waar volgens hen meer behoefte aan is. Of die zaken er ooit komen, is nog maar de vraag.

“Ik vind het zelf heel jammer dat garage Van der Post gesloopt is,” zegt Bob Erb. “Ik hoop dat de gemeente daar iets vergelijkbaars bouwt, iets dorps met laagbouw. Maar ik laat me door dorpsgenoten vertellen dat dat er niet in zit. Er komt misschien een groot bouwblok met op de begane grond winkels met daarboven woningen. Als we pech hebben, dan wordt dat 4 of 5 etages hoog. Ik vind dat geen porem aan de Sloterweg.”

In het dorp zijn meer bewoners bang dat er in het oude deel van Badhoevedorp nog veel gesloopt gaat worden en dat het oude dorp steeds verder zal verdwijnen. De term jaren ‘30 bouwstijl domineert de discussie over de vernieuwing van het centrum, hoewel er ook andere kenmerkende bouwstijlen in het dorp zijn. 

In september 2022 kregen bewoners al een voorproefje tijdens een informatiebijeenkomst en mochten zij daarover in een peiling hun mening geven. Een meerderheid van de bewoners wees de beeldkwaliteit af. Het was niet dorps genoeg. Wethouder Nobel nam die uitslag serieus en maakte vlak voor kerstmis bekend dat de plannen aangepast zouden worden. Dat proces loopt. Eind september was een nieuwe informatiebijeenkomst in het dorpshuis, maar de gemeente kon daar helaas niets nieuws vertellen over de plannen voor het centrum. Ook niet voor het stukje waar nu de tijdelijke parkeerplaats van de Lidl is.

“Een goed centrum kun je niet in één keer maken”, vindt Bob Erb. “Dat ontstaat geleidelijk doordat er telkens iets bij komt of plaats maakt voor iets anders.” Een goede aansluiting verdient daarbij volgens hem extra aandacht, zodat sterke punten uit de historie benadrukt worden. Voor het stukje Sloterweg, dat onderdeel is van ‘project Centrum’, zal dit wellicht voldoende aandacht krijgen, maar hoe zit het met de rest van de straat?

Klik hier voor de andere artikelen van ‘Polderlint Sloterweg‘.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie