Afbeelding
Eigen foto
Milan & Rutger

De regio gaat ontploffen

28 september 2022 om 16:00 Column

Het regenseizoen is duidelijk van start gegaan, wat natuurlijk jammer is. Voor de natuur is dit toch wel fijn, die heeft een zware zomer gehad. Waar wij genoten van de zon, moest de natuur toch behoorlijk bikkelen. Ondanks dat er nog heel veel regen in te halen is, zal dit toch weer een beetje helpen tegen de droogte. Een afgesloten zomer betekent automatisch dat de evenementenorganisaties weer volop aan de slag gaan met het plannen, organiseren en bedenken van nieuwe evenementen voor de zomer in 2023. 

Voor de gemeente Haarlemmermeer staat komende zomer voor een lastige opgave. Op dit moment staan twee grote evenementen gepland in hetzelfde weekend. 25, 26 en 27 augustus zal het festival Mysteryland weer plaatsvinden in het Haarlemmermeerse bos. Tegelijkertijd trekt heel race liefhebbend Nederland richting de kustplaats Zandvoort. Beide evenementen trekken veel publiek aan. Dit publiek moet reizen via Haarlemmermeer of zal zelfs hier overnachten. Het wordt een behoorlijke kluif om dat in goede banen te leiden. 

Het is natuurlijk een absurd idee om deze twee mega evenementen in één weekend te proppen op zo’n relatief, korte afstand binnen Nederland. Op Mysteryland komen er gemiddeld 65.000 mensen per dag aankakken. Tijdens de Grand Prix van Zandvoort zijn dat zo’n 105.000 mensen per dag. Beide evenementen duren drie dagen, dit betekent een paar honderdduizenden bezoekers. Haarlem station wordt een station waar je niet graag wilt komen tijdens dat weekend, dat wordt een en al pure ellende. Verder moet er goed over nagedacht worden waar al deze mensen een slaapplek kunnen gaan vinden. 

De camping van Mysteryland bleef dit jaar een weekje langer staan zodat ook de bezoekers van Zandvoort er gebruik van konden maken. Het campingterrein moet eigenlijk uitgebreid worden, als dit mogelijk is, anders valt één van de evenementen buiten de boot wat betreft campingplaatsen. Hotels gaan naar ons idee ook overvol zitten. Het was een paar jaar geleden al een heel gezeur dat de GP naar de regio kwam, “waar moeten we al deze mensen laten?!” Nu krijgen we er nog eens zo’n 65.000 mensen bij tijdens hetzelfde weekend. Dan weer de vraag “waar moeten we al deze mensen laten?!” 

De burgemeester kreeg er een aantal vragen over binnen de gemeenteraad. Bezorgde raadsleden die hetzelfde denken als wij. De burgemeester leek hier niet echt een adequaat antwoord op te hebben. “Er komt vanzelf een oplossing”. De vergunningen voor evenementen als Mysteryland worden pas in februari of maart aangevraagd, en dan pas gaat de burgemeester in gesprek met de betreffende instanties als de politie. Voor ons gevoel is dat een beetje laat. Tickets voor beide evenementen zijn inmiddels al te koop. En dan een antwoord als “er komt vanzelf een oplossing”, schiet dan wel een beetje tekort. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie