Wethouder Marja Ruigrok prikt Bob de Leeuw de onderscheiding op de revers.
Wethouder Marja Ruigrok prikt Bob de Leeuw de onderscheiding op de revers. Trudy Witteman

Onderscheiding voor ‘kortebaansportman’ Bob de Leeuw

4 maart 2022 om 16:00 Evenementen

HOOFDDORP Tijdens de aftrap van het nieuwe seizoen is Bob de Leeuw benoemd tot erevoorzitter van Stichting Kortebaandraverij Hoofddorp. Dit voor zijn jarenlange tomeloze inzet voor het evenement.

Maar het is niet de enige keer tijdens de drukbezochte sponsorborrel in Eetcafé Tijnes dat de naam De Leeuw valt. Ook Jan de Leeuw, de vader van Bob, wordt geëerd, zij het postuum. Vastgelegd in een fraaie oorkonde benoemt de redactie van kortebaandraverijen.nl de kleine grote man die naast trainer en pikeur een propagandist voor de kortebaan en de drafsport in het algemeen was, tot Vriend van Verdienste. 

Cultuurwethouder Marja Ruigrok spreekt mooie woorden over Jan de Leeuw (1925 – 2011), een bescheiden man die als pikeur deel nam aan kortebanen, allerlei evenementen organiseerde en zijn werk op het stalterrein deed met maar één doel: het verbeteren van het niveau en het imago van de kortebaansport. 

“Hij had oog voor de sport. Terwijl zijn collega’s alleen maar bezig waren om zo goed mogelijk te presteren, maakte hij ook tijd vrij om de sport bij de mensen te brengen. Daarnaast maakte hij zijn zoons wegwijs in de sport en genoot van de successen van zijn kinderen Cees en John. De problemen in de sport verbitterde de mens Jan de Leeuw. Hij zag wat er fout ging, wilde er iets aan doen, maar kreeg onvoldoende steun. Jan was een bijzonder mens.”

Met iedereen pratend laat Bob veelvuldig weten verbaasd te zijn familieleden te zien. Als de oorkonde wordt uitgereikt weet hij de reden en hervat zijn gesprek. Totdat stichtingsvoorzitter Jos Koeckhoven een verrassing aankondigt en hij heel Tijnes stil krijgt met de mededeling dat hij zich gaat richten tot ‘de heer Bob de Leeuw’. Jos neemt de aanwezigen mee door het leven van Bob die is opgegroeid met de geur van paardenvijgen en de liefde voor de paarden met de paplepel kreeg ingegoten. 

“Het was voor hem dan ook moeilijk te verteren dat er in Hoofddorp al zo lang geen kortebaandraverij meer plaatsvond. Hij nam het initiatief, verzamelde mensen om zich heen en 12 jaar geleden vond na lange tijd weer een kortebaan plaats. Het evenement is niet meer weg te denken. Met dank aan Bob, een vent om trots op te zijn. Het is dan ook een eer hem te benoemen tot erevoorzitter van onze stichting.” Bob valt stil als wethouder Ruigrok hem de onderscheiding opspeldt. Zijn colbertje ‘ik moest ‘m aan van Jos’ blijkt te sterk voor de speld.

“Het is een grote verrassing”, bekent Bob. “Maar weet je, ik kan het niet alleen. We doen het samen.” Zijn broers Cees en John, in vroeger jaren succesvolle pikeurs, vinden dat Bob de onderscheiding ten volle heeft verdiend. “Hij steekt er heel veel tijd in. Bob weet mensen enthousiast te krijgen en heeft een grote gunfactor. Net als vader Jan die ook een grote promotor van de drafsport is geweest.”

Kortebaan Hoofddorp wordt gehouden op zaterdag 9 juli op de Kruisweg.

door Frans Witteman

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie